niedziela, 15 kwietnia 2012

Niebanalne spotkanie - chińska impreza

Czy spotkanie ze znajomymi zawsze musi się odbywać w przy udziale "zimnej płyty" i sałatek? Chyba nie. Przedstawiam wam pomysł na imprezę w stylu chińskim. Dla każdego coś miłego - egzotycznie,  kolorowo, smacznie i szybko.. Co wy na to?



Zupa ostro-kwaśna z kurczakiem 
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • marchewka
  • 2 grzyby mun
  • 2 cm imbiru
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • papryczka chili najlepiej tajska
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • łyżka sosu rybnego
  • 100 g makaronu sojowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • opcjonalnie 1/2 limonki
Piersi pokroić na paski. Na patelni rozgrzać olej arachidowy i je przesmażyć na złoty kolor. Grzyby mun moczymy w wodzie ok 10 minut, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki. Czosnek, cebulki, trawę cytrynową, papryczkę chilli drobno posiekać. Imbir zetrzeć. Marchewkę pokroić w zapałkę, a liście kapusty drobno poszarpać. Wszystko wrzucić na patelnię z łyżką oleju i smażyć mieszając przez 2 minuty. Wlać bulion, dodać grzyby mun i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Do bulionu dodać paski kurczaka i gotować 5 minut. Doprawić sosem rybnym, olejem sezamowym i sosem sojowym. Na koniec dodać suchy makaron odczekać na 2 minuty aż zmięknie w zupie. Można jeszcze doprawić sokiem z limonki.Wlać na talerze, posypać posiekaną zieloną częścią dymki.      


chinskie, chinszczyzna, zupa slodko kwasna, bernika, makaron sojowy, moj kulinarny pamietnikchinskie, chinszczyzna, zupa slodko kwasna, bernika, makaron sojowy, moj kulinarny pamietnik

Sajgonki z mięsem
    chinskie, chinszczyzna, sajgonki, bernika, makaron sojowy, moj kulinarny pamietnik
  • 2 opakowania papieru ryżowego 
  • paczka makaronu sojowego 
  • 3 suszone grzyby mun 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 1 duża cebula 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 por
  • 100 g kiełków sojowych 
  • imbir kawałek 
  • pietruszka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 marchewki
  • 1/2 kapusty pekińskiej 
  • 500 g mięso mielonego wołowego 
  • olej 

Na patelni na oleju podsmażamy mielone mięso z przeciśniętym czosnkiem. Podsmażone odkładamy na bok. Grzyby mun moczymy w wodzie ok 10 minut, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po nasiąknięciu dokładnie odsączamy. Na patelni podsmażamy pokrojone w drobne pałeczki lub starte na tarce marchew i pietruszkę, cebule w piórka, kapustę, por w krążki. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wrzucamy do tego mięso, grzyby, kiełki. Na małym ogniu smażymy chwilę. Dodajemy starty imbir. Jeśli potrzeba doprawiamy jeszcze sosem i olejem. Dokładamy odsączony makaron, mieszamy. Gotowy farsz powinien trochę wystygnąć zanim zabierzemy się za składanie sajgonek. Do składania przygotowujemy sobie miskę z letnią wodą (lub piwem). Każdy płat papieru ryżowego wkładamy do miski, zwilżamy i kładziemy na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać. Łyżkę farszu kładziemy na rozłożonym papierze lekko zawijamy od dołu, potem boki i rolujemy (jak na krokiety). Sajgonki odstawiamy, przykrywamy wilgotną ściereczką, żeby papier wchłonął wilgoć z nadzienie, bo jeśli takie mokre włożymy do gorącego oleju to najczęściej zaczną pękać. Smażymy w gorącym, głębokim oleju. Podajemy z sosem chili lub innym sosem orientalnym. A je się je najlepiej palcami maczając w sosach


chinskie, chinszczyzna, sajgonki, bernika, makaron sojowy, moj kulinarny pamietnik

Kurczak chow mein
  • pierś z kurczaka
  • 2 cebule dymki
  • ząbek czosnku
  • papryka czerwona
  • 3 grzyby mun
  • jasny sos sojowy 2 łyżki
  • łyżka oleju sezamowego
  • chińskie kluski (noodles) suszone albo już gotowe
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz
Kurczaka pokroić w kostkę, na pare minut zamarynować w łyżce sosu sojowego jasnego. Grzyby mun moczymy w wodzie ok 10 minut, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki. W tym czasie pokroić warzywa - dymkę w krążki, paprykę w paseczki.W woku (jeśli nie to na dużej wysokiej patelni. ew. duży rondel) rozgrzać olej, wrzucić mięso i przesmażyć, dołożyć do tego drobno pokrojoną dymkę, paprykę i grzyby mun.  Dodać łyżkę sosu jasnego, wymieszać i smażyć ok 5 minut. W międzyczasie przygotować makaron, jeśli jest suszony to zalać go wrzątkiem, odczekać 2 min, odcedzić i dodać na patelnię. Zamieszać. Dodać olej sezamowy, wymieszać.


chinskie, chinszczyzna, kurczak chow main, bernika, makaron sojowy, moj kulinarny pamietnikkurczak chow main, bernika, makaron sojowy, moj kulinarny pamietnik

Kurczak z sosem z orzeszków ziemnych
  • pierś z kurczaka
  • papryka czerwona
  • słoik gotowy sosu z orzeszkami ziemnymi (ok 440g)
  • łyżka sosu sojowego
  • cebula dymka
  • makaron typu noodle (jak w zupkach chińskich)

Makron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Mój wystarczyło zalać wrzątkiem na 3 minuty i odcedzić. Mięso pokroić w kostkę. Wymieszać z sosem sojowym. Cebule pokroić w cienkie piórka, paprykę w paseczki. W woku lub dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć mięso, cebulę, paprykę i smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając przez 2 minuty. Dodać sos orzeszkowy i mieszając smażyć przez minutę. Na dno miseczki dać porcję makaronu, na to porcje mięsa z sosem, posypać posiekaną częścią dymki.



17 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na imprezę tematyczną. Sama też robię takie wieczorki - miałam już marokański i polski. W planach jest włoski i grecki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Super impreza była i danie niebanalne:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę o powtórkę, pakuję się i jadę;) Przywiozę sake i banany na deser;) Pyszności, smakowite dania, idealne spotkanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam sajgonki,ale ostatnio miałam problem ze zrobieniem ich:( Wrzucałam na głęboki olej i papier ryżowy "pękał" robiły się bąble po czym pękały i cały farsz pływał w oleju. Nie wiem czemu tak się stało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tez kiedys taki miałam problem, raz to był za gorący tłuszcz, a raz zbyt mokre sajgonki. teraz po zawinięciu odczekuję 15-20min zanim je smaże żeby mi się nie rozpadły.

      Usuń
    2. śliczne dzięki;) spróbuję i ja tak zrobić;)

      Usuń
  5. A można tak do Ciebie na imprezę wpaść?

    OdpowiedzUsuń
  6. Też często robimy takie imprezki i zawsze jest super zabawa przy wspólnym przygotowywaniu potraw :):):)

    OdpowiedzUsuń
  7. o kurcze!!!! tosz to same moje ulubieńce! kocham takie dania! już notuję i zrobię w domu dzień z chińszczyzną. Dzięki i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie przyszłabym na takie smaczne spotkanie:) same pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Holender a mnie omineły takie pyszności :((

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkie propozycje mnie zachwycają, ale najbardziej to mam ochotę na tę zupę :)

    OdpowiedzUsuń