czwartek, 8 marca 2012

Lodowe ciasto stracciatella

Szukałam szybkiego deseru, którego nie musiałabym piec. Właściwie to chodziły za mną lody, najlepiej o smaku stracciatella. I tak trafiłam na stronę z włoskim przepisem na Stracciatella Tortoni Cake. Powiem tylko tyle - wyśmienite. Idealne na każdą okazję. Córka i maż zamówili sobie je jako lodowe torty na ich urodziny. 



Lodowe ciasto stracciatella

spód:

  • 2/3 szklanki drobno zmielonych ciasteczek amaretti (około 20 szt)
  • 1/4 szklanki zmielonych migdałów 
  • 3 łyżki stopionego masła

góra:
  • 3 duże białka, w temperaturze pokojowej 
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • fix do śmietany
  • łyżka likieru Amaretto (niekoniecznie) 
  • 100g startej gorzkiej czekolady 
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych przyprażonych

Formę najlepiej keksówkę (12x25)  wyłożyć papierem do pieczenia tak by brzegi z krótszej strony wystawały na zewnątrz. Wymieszać razem ciasteczka, zmielonych migdały oraz masło, następnie wyłożyć masą dno keksówki. Włożyć do zamrażalnika na około 30 minut.
Białka z solą ubić na sztywno, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier puder. Śmietanę ubić także na sztywno, dodać fix. Do białek dodać śmietanę, startą czekoladę i likier wymieszać wszystko delikatnie. Wyjąć keksówkę z zamrażalnika, na zmrożony spód wyłożyć masę. Wygładzić wierzch, posypać płatkami migdałów. Ponownie włożyć do zamrażalnika na około 3 godzin.

Po wyjęciu wyciągnąć ostrożnie za wystający papier, odkleić ciasto od papieru i przełożyć na talerz. Pokroić na trójkąty. Można podać z sosem np czekoladowym lub fudge.




18 komentarzy:

  1. Ale genialne ciacho!!! Zjadłabym takie w tej chwili!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na deser, już widzę je w ulubionych smakach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przecież to jest obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,
    czy można tu zrezygnować z białek?
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beato pewnie mozna zrezygnowac, tylko ze to juz nie będzie to samo. Białka nadają sztywności masie. Ale spróbuj, każdy eksperyment w kuchni jest dobry.

      Usuń
  5. Wygląda tak idealnie, że mogłabyś pakować w pudełka i sprzedawać jak najlepsze lody! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja już przepis zapisałam i na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze sie i czekam na twoją opinię.

      Usuń
  7. Zaintrygowało mnie ten deser . Mam tylko pytanie czy można przygotować go odpowiednio wcześniej np. dwa dnia i gdzie go trzymać w zamrażarce czy lodówce ?
    Nie lubię przygotowywać przed imprezą ciast na ostatnią chwilę .Proszę o podpowiedż
    Grażka 1oo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy, można wczesniej jak najbardziej, ciasto trzyma sie w zamrażalniku i wytrzymuje spokojnie kilka dni.

      Usuń
  8. Zrobilam i pycha!:) do masy dodalam jeszcze kilka pokruszonych ciasteczek. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. rewelacyjny przepis, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń