czwartek, 12 stycznia 2012

Drożdżowa spirala z marmoladą

Ten zakręcony ślimak czy też spirala to drożdżowe ciasto z marmoladą. Pyszna delikatna drożdżówka do porannej kawy. A wieczorny zapach tej upieczonej drożdżówki to najlepsze zakończenie dnia i lek na sen. Myślę, że co do nadzienia można spokojnie pokombinować wykorzystując czy to cynamon, sos toffi, biały ser, czy mak. Wszystko zależy od naszej inwencji i tego co lubimy. Przepis ze strony The Galley Gourmet. Następnym razem zrobię tak jak w oryginale czyli z sosem toffi na wierzchu, ciekawa jestem tego smaku. Polecam.



Drożdżowa spirala z marmoladą
  • 2 i 1/2 do 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 7 g drożdży suchych
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki świeżo startego gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 56 g masła
  • 2 duże jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100g płatków migdałowych pokruszonych
  • marmolada 




Do miksera wsypać 2 szklanki mąki, cukier puder, drożdże, sól, kardamon, gałkę muszkatołową i cynamon. W małym rondelku na małym ogniu podgrzać mleko z masłem aż masło się roztopi. Odstawić mleko do lekkiego ostygnięcia. Nie może być gorące wlewane do mąki z drożdżami.  Wlać mleko do miksera i mieszać na niskich obrotach do połączenia się składników. Dodać jajka wbijając po jednym, dodać wanilię. Dodać 1/2 szklanki mąki i nadal mieszać na niskich obrotach, aż powstanie gładkie ciasto, około 30-45 sekund. Jeśli będzie potrzeba dodać 2 łyżki mąki i wymieszać jeszcze raz (ciasto nie może być zbytnio klejące).  Wierzch posypać łyżką mąki, miskę przykryć ściereczką i zostawić w cieple na 40 do 60 min aż   podwoi swoją objętość.
Formę (u mnie 21cm) wysmarować masłem. 
Stolnice posypać mąką, wyjąć ciasto z miski, obsypać mąką i lekko naciskając delikatnie wyrobić ciasto posypując je lekko mąką, tak żeby ciasto przestało się kleić a było delikatne i gładkie. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Za pomocą łyżki lub pędzla rozłożyć równomiernie marmoladę, posypać pokruszonymi migdałami (2-3 łyżki marmolady zostawić do posmarowania wierzchu ciasta po upieczeniu). Jedna moja uwaga, nie oszczędzajmy na nadzieniu inaczej zniknie ono w warstwach ciasta.  Ja miałam mało marmolady i była jak za   mało wyczuwalna. Pokroić ciasto na sześć pasków równej szerokości. Luźno zrolować (marmoladą do wewnątrz) jeden pasek i umieścić go w środku przygotowanej formy. Po jednym na raz, pozostałe paski ciasta owinąć wokół środka tworząc coś na kształt "ślimaka" lub dużej spirali. Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut aż ponownie się podwoi.  


Piekarnik rozgrzać do 180st.  Piec ciasto na głęboki złoty kolor, około 35 minut.  Po upieczeniu wyjąć i ostudzić w blaszce przez 10 minut.  Następnie delikatnie wyjąć z formy i posmarować wierzch resztą marmolady. 


8 komentarzy:

  1. ojej, jakie to ładne! ja też takie chcę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałam zrobić coś podobnego, no ale cóż zostałam wyprzedzona :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kształt, taka duża drożdżowa słodka róża:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie to wygląda. Takiej spirali jeszcze nie widziałam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. dziekuje i cieszę sie ze wam się podoba i polecam zrobienia jej osobiscie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda i chyba się skuszę i zrobię

    OdpowiedzUsuń