piątek, 11 listopada 2011

Parzybroda- śląska zupa


Parzybroda to śląska zupa uwzględnioną na Liście Produktów Tradycyjnych. Jest jednogarnkową potrawą wiejską składającą się głównie z kapusty i ziemniaków. W dawnych czasach ze względu na łatwość przyrządzenia i dostępność była najczęściej gotowana podczas żniw lub wykopków. 


Parzybroda zupa 
  • ziemniaki 1/2 kg
  • kapusta biała mała
  • marchew
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • liść laurowy
  • gałązki natki pietruszki
  • gałązki lubczyku
  • koperek
  • ziele angielskie 2 szt
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki




Kapustę płuczemy i szatkujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy ok, 1,5 litra wody. Do wrzącej wody wkładamy kapustę, ziemniaki, obrana marchew, liść laurowy, koperek posiekany, natkę pietruszki i lubczyk. Gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Na osobnej patelni na smalcu smażymy na złoty kolor posiekaną cebulę, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Zagęszczamy nią zupę i doprawiamy do smaku. 



8 komentarzy:

  1. Jako rasowa ślązaczka, znam i lubię :))

    OdpowiedzUsuń
  2. ogónopolska zupa, bo u nas jest jako lubelska. Nie zmienia to faktu, że jest prosta i wspaniała w smaku.Parzybroda lub Sałamacha. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. a ten warzylion to niby po co? żenada

    OdpowiedzUsuń
  4. wilczyca-aga - a widzisz taka sama zupa a różne nazwy. wydawało mi się po przejrzeniu jej historii jest zupą śląską.
    kabamaiga i aurora dzięki.
    Anomimowy - dzięki za sympatyczną ocenę dania.. Warzylion dlatego ze gotował ją mąż i dał...

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie zupki - ale oryginalnej parzybrody to chyba jeszcze nie miałam okazji jeść :) Mogę się wprosić?

    OdpowiedzUsuń
  6. A dla mnie do poprostu kapuśniak....

    OdpowiedzUsuń
  7. W wawie to kapusniak:),parzybroda w wykonaniu mojej babci to była ugotowana na miękko kapusta kiszona,ugotowane i potłuczone ziemniaki,razem to wymieszane,do tego zasmazka ze słoniki,ale bez mąki,wszystko wymieszane,doprawione solą i pieprzem,do tego upróżone plastry boczku,jesssu pycha:)

    OdpowiedzUsuń