poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Schab w ziołowej marynacie z grilla

Weekend spłatał nam psikusa i zamówił piękną pogodę. Na chwilę zapomnieliśmy o deszczu i można było się cieszyć prawdziwą, letnią pogodą.  A skoro pogoda to i czas na grilla. Polecam soczysty kawałek schabu w ziołowej marynacie.




Schab w ziołowej marynacie z grilla
  • schab bez kości ok 1,50 kg
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  •  łyżeczka tymianku
  •  łyżeczka słodkiej papryki
  •  łyżeczka ostrej papryki
  •  łyżeczka rozmarynu
  •  łyżeczka soli
  •  2 liście laurowe
  • 4 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 4-5 łyżek oleju
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem do uzyskania gęstej masy. Masą smarujemy schab i odkładamy do lodówki na min 12 h. Po tym czasie rozgrzewamy grilla (najlepiej takiego z pokrywą, dzięki czemu schab nie wychnie i się szybko upiecze, u nas piekł się razem z kawałkami boczku i zamarynowanymi piersiami) i pieczemy w 180°C ok. 45 minut. W trakcie pieczenia można go polewać pozostała marynatą. Zamiast na grillu taki schab można oczywiście upiec w piekarniku np w rękawie do pieczenia.



6 komentarzy:

  1. podoba mi się ta marynatata.
    jest taka... aromatyczna. a zioła kojarzą mi się z letnimi chwilami, piknikiem na zielonej łące i wiecznie świecącym słońcem ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie dziś u Ciebie. Aż się rozmarzyłam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz, że aż zapach poczułam? :) chyba trzeba zorganizować jakieś spotkanie ze znajomymi przy grillu, to wypróbuję tej marynaty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie pyszności Berniko :) aż mi się japa cieszy na taki widok :) Pozdrawiam Cię serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niech weekendy częściej psocą w ten sposób :) a mięsko wygląda wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciesze sie ze schab przypadł wam do gustu, ta marynata jest naprawde rewelacyjna i nadaje sie do kazdego miesa, swietnie sprawdza sie do boczku i karczku również.

    OdpowiedzUsuń