środa, 17 sierpnia 2011

Ekspresowa zupa cebulowa na winie z roladą ustrzycką

Potrzebowałam zrobić szybką zupę, a jak dla mnie najszybsza w moi wykonaniu jest zupa cebulowa... ale żeby nadać jej innego niż zawsze smaku dodałam dużo białego wina oraz plastry rolady ustrzyckiej.  Porcja na 3 osoby.



Zupa cebulowa  na winie z roladą ustrzycką
  • 5-6 cebul
  • cebula dymka zielona część
  • 1 litr bulionu lub rosołu (u mnie rosół wołowy)
  • po 2 plastry sera rolady ustrzyckiej na talerz
  • 250 ml białego wina
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz
  • 2 gałązki świeżego tymianku

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Kiedy będzie gotowa, dolać wino, gotować chwilę aż wywar zredukuje się o połowę. Wrzucić tymianek, drobno posiekaną dymkę i czosnek. Następnie dolać bulion lub rosół i gotować razem ok 10 minut az cebula zmięknie. Wlać do misek, a na górę położyć plastry sera. 

3 komentarze:

  1. Mój żołądek wariuje na myśl o tym daniu! Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiedz proszę, gdzie zdobyłaś czosnek niedźwiedzi?

    OdpowiedzUsuń
  3. emeslive czosnek niedzwiedzi kupuje na targu bo w sklepach go nie ma. produkowny jest przez firme Digesta z katowic.

    OdpowiedzUsuń