poniedziałek, 6 czerwca 2011

Zupa krem z cukinii z czosnkowymi krewetkami

Niby cukinię jemy cały rok ale to głównie teraz córka upomina się zupy z niej najczęściej. Za każdym razem szukam pomysłu na jej nowe wersje. A że lubi także krewetki to połączyłam oba te smaki w jednej zupie, która wyszła całkiem przyzwoicie smaczna.



Zupa krem z cukinii z czosnkowymi krewetkami

  • 2 duze cukinie
  • 2 średnie ziemniaki
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 100 gr krewetek koktajlowych (lub królewskich)
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • natka pietruszki (ja dałam suszoną)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku


Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cukinie umyć, odkroić końcówki, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na maśle. Dodać ziemniaki, chwilę razem obrumienić, dodać drobno posiekany ząbek czosnku, chwilę przesmażyć razem i zalać bulionem, dać 2 łyżki natki, przyprawić solą i pieprzem, gotować ok 30 minut na wolnym ogniu.
Krewetki rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku. Natkę bardzo drobno posiekać (lub dać suszoną), czosnek przecisnać przez praskę. Rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i natkę, dodać krewetki, smażyć 2 minuty. Odrobinę przyprawić solą i pieprzem.
Zupę zmiksować na krem. Rozlać do miseczek. Cześć krewetek włożyć do miseczek z zupą, a pozostałe nabić na patyczki do szaszłyków i podać na miseczkach jako jadalna dekoracja. 




5 komentarzy:

  1. takie krewetki to bym schrupała :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalne :) Ciekawe :)
    Zapraszam do konkursu :)
    http://wypiekizpasja.blox.pl/2011/05/Zapraszam-do-wspolnego-gotowania-Konkurs-z-firma.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa zupa. Podoba mi się sposób podania krewetek.

    OdpowiedzUsuń
  4. O, jak smakowicie... Krewetki kocham nad życie :)

    OdpowiedzUsuń