piątek, 11 lutego 2011

Holenderska zupa serowa

Fakt zupa jest kaloryczna, ale niestety pyszna. A że za oknem plucha, to taka zupa jest idealna na pochmurne dni. 
  


Holenderska zupa serowa


  • 15dag sera gouda
  • 2 łyzki masła
  • 1,2 l rosołu
  • 15ml śmietany 18% (najlepiej takiej do zup)
  • żółtko
  • koperek
  • chleb na grzanki
  • masło do grzanek
  • sól
  • kostka serka topionego ementaler
  • 3-4 łyzki mąka pszenna
  • pieprz biały do smaku


  • Ser zetrzeć na tarce, chleb pokroić w kostkę. Mąkę zasmażyć z masłem nie rumieniąc, wlać zimny rosół, gotować 8 minut mieszając, doprawić solą i pieprzem. Ser wsypać do rosołu, mieszać do rozpuszczenia, dodac serek topiony, mieszać az się roztopi w zupie. Zdjąć garnek z ognia, dodać żółtko roztrzepane ze śmietaną. Dodać jeszcze zieleninę np koperek na talerz i wlać zupę. Dołożyć grzanki zrumienione na maśle.



    2 komentarze: