Kotlety ruskie
Lubicie pierogi ruskie? Jeśli tak to danie to na pewno wam zasmakuje, bo to kotlety ruskie, czyli dokładnie to samo co w pierogach, tyle że bez ciasta pierogowego. Nadzienie ruskie zamienione w pyszne kotlety. Prosty, tani i szybki obiad, a do tego wegetariański, a jeśli użyjecie bułki bezglutenowej to i bezglutenowy. Z podanej porcji wyszło mi 12 kotletów, czyli spokojnie nakarmicie nimi nawet 3- 4 osobową rodzinę. Polecam.
Kotlety ruskie
- 1/2 kg ziemniaków
- 200 g twarogu chudego lub półtłustego
- 2 średnie cebule
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- bułka tarta (u mnie bezglutenowa)
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować i póki są ciepłe zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Twaróg zmielić lub przecisnąć razem z ziemniakami. Odstawić by masa ostygła.
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju na patelni na złoty kolor.
Do ostudzonej masy dodać cebulę, jajka, sól, czosnek i pieprz. Wymieszać na jednolitą masę. Można dodać też posiekaną natkę pietruszki. Z masy uformować niewielkie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i wkładać porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć na złoty lub brązowy kolor w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć je przyrumienione (u mnie są brązowe, dzięki temu bardziej chrupiące z zewnątrz a miękkie w środku). Podać kotlety jako samodzielne danie lub z kwaśną śmietaną albo np. z sosem pieczarkowym.
Idealny obiad dla mnie na dzisiaj. Znam pierogi ruskie i je bardzo lubię, ale kotletów nie, więc chętnie dziś zrobię. Dzięki wielkie.
OdpowiedzUsuńCieszę się ze ci sie przepis spodobał. zapraszam po inne. Pozdrawiam.
UsuńCo za pyszności, wypróbuję ten przepis z mama w domu.
OdpowiedzUsuń