Kotlety ruskie

Lubicie pierogi ruskie? Jeśli tak to danie to na pewno wam zasmakuje, bo to kotlety ruskie, czyli dokładnie to samo co w pierogach, tyle że bez ciasta pierogowego. Nadzienie ruskie zamienione w pyszne kotlety. Prosty, tani i szybki obiad, a do tego wegetariański, a jeśli użyjecie bułki bezglutenowej to i bezglutenowy. Z podanej porcji wyszło mi 12 kotletów, czyli spokojnie nakarmicie nimi nawet 3- 4 osobową rodzinę. Polecam. 

kotlety, ruskie, twarog, ziemniaki, obiad, bernika, wegetarianskie, wege, kulinarny pamietnik


Kotlety ruskie

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 200 g twarogu chudego lub półtłustego
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • bułka tarta (u mnie bezglutenowa)
  • olej do smażenia


Ziemniaki obrać i ugotować w  osolonej wodzie. Odcedzić, odparować i póki są ciepłe zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Twaróg zmielić lub przecisnąć razem z ziemniakami. Odstawić by masa ostygła.

Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju na patelni na złoty kolor.

Do ostudzonej masy dodać cebulę, jajka, sól, czosnek i pieprz. Wymieszać na jednolitą masę. Można dodać też posiekaną natkę pietruszki. Z masy uformować niewielkie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i wkładać porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć na złoty lub brązowy kolor w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć je przyrumienione (u mnie są brązowe, dzięki temu bardziej chrupiące z zewnątrz a miękkie w środku). Podać kotlety jako samodzielne danie lub z kwaśną śmietaną albo np. z sosem pieczarkowym. 

kotlety, ruskie, twarog, ziemniaki, obiad, bernika, wegetarianskie, wege, kulinarny pamietnik

kotlety, ruskie, twarog, ziemniaki, obiad, bernika, wegetarianskie, wege, kulinarny pamietnik

3 komentarze:

  1. Idealny obiad dla mnie na dzisiaj. Znam pierogi ruskie i je bardzo lubię, ale kotletów nie, więc chętnie dziś zrobię. Dzięki wielkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ze ci sie przepis spodobał. zapraszam po inne. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Co za pyszności, wypróbuję ten przepis z mama w domu.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger