Kotlety ruskie

Lubicie pierogi ruskie? Jeśli tak to danie to na pewno wam zasmakuje, bo to kotlety ruskie, czyli dokładnie to samo co w pierogach, tyle że bez ciasta pierogowego. Nadzienie ruskie zamienione w pyszne kotlety. Prosty, tani i szybki obiad, a do tego wegetariański, a jeśli użyjecie bułki bezglutenowej to i bezglutenowy. Z podanej porcji wyszło mi 12 kotletów, czyli spokojnie nakarmicie nimi nawet 3- 4 osobową rodzinę. Polecam. 

kotlety, ruskie, twarog, ziemniaki, obiad, bernika, wegetarianskie, wege, kulinarny pamietnik


Kotlety ruskie

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 200 g twarogu chudego lub półtłustego
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • bułka tarta (u mnie bezglutenowa)
  • olej do smażenia


Ziemniaki obrać i ugotować w  osolonej wodzie. Odcedzić, odparować i póki są ciepłe zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Twaróg zmielić lub przecisnąć razem z ziemniakami. Odstawić by masa ostygła.

Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju na patelni na złoty kolor.

Do ostudzonej masy dodać cebulę, jajka, sól, czosnek i pieprz. Wymieszać na jednolitą masę. Można dodać też posiekaną natkę pietruszki. Z masy uformować niewielkie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i wkładać porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć na złoty lub brązowy kolor w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć je przyrumienione (u mnie są brązowe, dzięki temu bardziej chrupiące z zewnątrz a miękkie w środku). Podać kotlety jako samodzielne danie lub z kwaśną śmietaną albo np. z sosem pieczarkowym. 

kotlety, ruskie, twarog, ziemniaki, obiad, bernika, wegetarianskie, wege, kulinarny pamietnik

kotlety, ruskie, twarog, ziemniaki, obiad, bernika, wegetarianskie, wege, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Idealny obiad dla mnie na dzisiaj. Znam pierogi ruskie i je bardzo lubię, ale kotletów nie, więc chętnie dziś zrobię. Dzięki wielkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ze ci sie przepis spodobał. zapraszam po inne. Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger