Carbonara z cukinii

Jakiś czas temu pokazałam wam spaghetti z cukinii, jako alternatywę dla osób które są na diecie lub nie mogą jest makaronu. Tym razem przygotowałam inną wersję popularnego, włoskiego makaronu mianowicie carbonarę i również z cukinii. Do sosu użyłam serka mascarpone. Powstał pyszny i ekspresowy obiad, oczywiście dla tych co lubią warzywa. 


cukinia, makaron, obiad, carbonara, bernika, warzywa, mascarpone, kulinarny pamietnik

Carbonara z cukinii
  • 1 duża cukinia lub 2 małe (około 500-600 g)
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 100 g plasterków boczku wędzonego surowego
  • 1 jajko
  • 2 kopiaste łyżki serka mascarpone
  • 100 ml mleka
  • 100 g parmezanu
  • 1/2 łyżeczki Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • opcjonalnie sól



Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Za pomocą obieraczki do warzyw tzw. spiralizera pociąć cukinię w długie paseczki przypominające makaron spaghetti.  Odłożyć na bok. 


Boczek pokroić w drobną kostkę. Włożyć go na suchą, ale rozgrzaną patelnię i usmażyć na chrupko. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i odstawić na bok. 
W miseczce wymieszać jajko, mleko, serek mascarpone, połowę parmezanu, dodać vegetę, świeżo mielony pieprz, czosnek granulowany. Dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą trzepaczki tak by nie było grudek z serka. 


Dodać podsmażony boczek. Wymieszać. 
Z patelni na której smażył się boczek zlać tłuszcz (odrobinę zostawić), następnie na tę patelnię włożyć spaghetti z cukinii i smażyć 2 minuty. Doprawić pieprzem i solą. Następnie wlać mieszankę mleka i serków, wymieszać.


Podgrzewać minutę cały czas mieszając. Wyłączyć, posypać resztą parmezanu, wymieszać. Podawać na ciepło jak carbonare. 

cukinia, makaron, obiad, carbonara, bernika, warzywa, mascarpone, kulinarny pamietnik


cukinia, makaron, obiad, carbonara, bernika, warzywa, mascarpone, kulinarny pamietnik

1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger