Biały barszcz na białej kiełbasie

Tradycyjny smak Wielkanocy to oprócz żurku także barszcz biały. Różnica polega na tym, że żurek robi się na zakwasie żytnim, a barszcz na zakwasie pszennym. Samo przygotowanie zupy jest podobne. Gotujemy ją na warzywach i wędzonce bądź kiełbasie, doprawiamy czosnkiem i majerankiem, podajemy z jajkami, kiełbasą i ziemniakami. Mniam. 

barszcz, zur, wielkanoc, swieta, zupa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Barszcz biały na białej kiełbasie 
  • 500 g kiełbasy białej
  • 150-200 g wędzonego boczku
  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, połówka selera
  • 2 łyżki otartego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • pieprz świeżo mielony
  • sól do smaku
  • 4 szt ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 l zakwasu na barszcz biały
  • ok 1,5 litra wody
  • ok. 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • jajka ugotowane na twardo
  • opcjonalnie ugotowane ziemniaki 


Kiełbasę białą i boczek włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, obrane warzywa, plasterki czosnku, zalać wodą i ugotować wywar na średnim ogniu przez ok 60 min. Ma delikatnie mrugać. Po tym czasie wyjąć wszystko z wywaru, najlepiej przecedzić. Wlać zakwas na barszcz, dodać majeranek. Zagotować. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. 
W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie jajka na twardo. Kiełbasę pokroić na plasterki, boczek w kosteczkę. Można go jeszcze podsmażyć na patelni.  Jajka pokroić na pół. Do miseczek wlać barszcz, dodać jajka, kiełbasę, posypać boczkiem. Opcjonalnie można dodać ziemniaki ugotowane w kostkę.  

barszcz, zur, wielkanoc, swieta, zupa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

barszcz, zur, wielkanoc, swieta, zupa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger