Ciasto z wafelkami princessa i ananasem

Wygląda pięknie, nieprawdaż? I jak smakuje... Połączenie kokosa, ananasa, śmietany i chrupiących wafelków. Ciasto idealne na święta i na sylwestrową imprezę. W dodatku jest proste w wykonaniu, nikomu nie powinno sprawić trudności. Zapraszam od degustacji.


ciasto, ananas, princessa, kokos, swięta, bernika, kulinarny pamietnik

Ciasto z wafelkami princessa i ananasem

biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • łyżka stołowa octu
przełożenie:
  • 1 puszka ananasa
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 słoik kremu czekoladowego (200g)
  • 4 princessy kokosowe XXL
  • 2 śmietan fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier, ubijać aż masa będzie lśniąca i sztywna. Żółtka, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce. Dodać do masy z piany. Mąkę przesiać, wsypać do masy i bardzo delikatnie całość wymieszać drewnianą łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wlać do foremki, piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni. Wyjąć, odstawić do ostudzenia. Przestudzony przekroić wzdłuż na dwa placki.

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć sokiem z ananasów. W garnuszku podgrzać krem czekoladowy, rozsmarować na blacie. Ananasa pokroić w kostkę, odsączyć z nadmiaru soku. Odłożyć 1/2 szklanki.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i śmietan fixy. Odłożyć 4 łyżki.

Princessy pokroić w kostkę. Podzielić na 2 części. Śmietanę wymieszać z ananasem i jedna polową pokrojonych wafelków. Masę wyłożyć na ciasto. Przykryć drugim plackiem biszkopta. Nasączyć sokiem z ananasa, wyłożyć pozostałą śmietanę, posypać drugą częścią pokrojonej princessy, pomiędzy poukładać kawałki ananasa, polać roztopioną czekoladą. Schłodzić w lodówce przez 2h.

ciasto, ananas, princessa, kokos, swięta, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger