Zupa krem z selera i czekolady
Seler obok pietruszki to dwa warzywa który nie lubiłam od dzieciństwa, wyciągałam zawsze z zupy, z sałatki jarzynowej, wszędzie gdzie ich gotowana wersja się pojawiała. Tymczasem jakiś czas temu jadłam frytki z selera i o dziwo ku mojemu zaskoczeniu bardzo mi zasmakowały, dlatego postanowiłam iść za ciosem i zrobić zupę krem z selera. Podobny jedliśmy w jednej z restauracji i bardzo nam smakował, a był z dodatkiem czekolady. Co powiecie na takie połączenie? Dla mnie boskie.
Zupa krem z selera i czekolady
- 1,5 selera lub 2 male
- 2 niewielkie ziemniaki
- cebula
- 50 g białej czekolady
- 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
- łyżka czarnuszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sol do smaku
- pieprz świeżo mielony do smaku
- 2 gałązki tymianku
- łyżka oleju rzepakowego
Cebulę, ziemniaki, selery obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dołożyć ziemniaki i seler. Smażyć również przez chwile. Całość zalać bulionem, dołożyć tymianek, czarnuszkę, doprawić pieprzem i gotować aż warzywa zmiękną. Około 30 min. Następnie całość zmiksować na gładki krem, wstawić ponownie na piec, dodać czekoladę, mieszać aż czekolada się roztopi. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką. Zupę wlać do miseczek, ozdobić tymiankiem i posypać czarnuszką.
Ale fajny przepis. Ja bardzo lubię selera i będę próbować w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuń