Zupa ziemniaczana

Zauważyłam ze na blogu jest mało polskich zup. Lubie bawić się w egzotyczne nowe smaki, a zapominam o naszych, pysznych, polskich smakach. Dlatego dzisiaj na blogu moja zupa ziemniaczana. Zdrowa, pyszna, prawie klasyczna. Polecam. 



Zupa ziemniaczana
  • porcja rosołowa lub 2 udka z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • 6 ziemniaków
  • łyżka suszonego lub kilka gałązek lubczyku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżeczka majeranku
  • 1-2 łyżeczki musztardy np sarepskiej
  • sól wg smaku
  • 1-2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)


Porcję rosołową lub udka kurczaka zalewamy wodą, dodajemy obrane, umyte warzywa: marchew, seler, pietruszki oraz sól, pieprz, ziele, liść laurowy, lubczyk. Gotujemy ok 2 h aż powstanie wywar. Cebulę drobno pokroić. Osobno na patelni podsmażyć na niewielkiej ilości oleju cebule. Z gotowej zupy wyjmujemy mięso i warzywa, a dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę, majeranek. Gotujemy do miękkości ok 20 minut. Na koniec dodajemy musztardę i jeśli lubimy to śmietanę. Ja nie daję. Zupy już nie gotujemy. Wlewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.


10 komentarzy:

  1. Już wiem za co się zabrać! Przyznam, że u mnie w domu nigdy nie jadało się zupy ziemniaczanej. Dlatego gdy po raz pierwszy ją spróbowałam, byłam zachwycona :) Podobnie miałam z sałatką ziemniaczaną.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. to tak jak ja, ale ziemniaki jemy rzadko wiec i zupa jest rzadko.

      Usuń
  3. Ale jaką ilością wody zalać to mięso... jestem kuchennym laikiem i nie wiem ile nalać wody, a przepisów w Internecie chyba z reguły szukają tacy jak ja 😭

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Należy zalać tak by mięso było przykryte wodą lub trochę powyżej. Tak około 1,5 litra wody.

      Usuń
  4. Warzywa gotować razem z mięsem, czy lepiej najpierw zagotowac mięso, żeby ściągnąć szum i dopiero potem włożyć warzywa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja gotuje zawsze wszystko razem na wolnym ogniu. Szum zdejmuje delikatnie łyżka.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger