Kartoffelsalat sałatka ziemniaczana w innej wersji
Sałatka ziemniaczana czyli kartoffelsalad to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni w Niemczech czy Austrii. Tradycyjnie robi się ją na bazie ziemniaków, ogórków kiszonych lub marynowanych, cebuli, majonezu, soli i pieprzu. Ale jak to z kuchnią bywa przepisy żyją swoim życiem i ile pań domu tyle jedynych, oryginalnych wersji. Dzisiaj wersja austriacka, wersja którą miałam przyjemność jeść w tym roku na Sylwestrze i bardzo przypadła mi do gustu. Mam nadzieję, że ją wypróbujecie, bo do sznycla czy naszego kotleta pasuje idealnie jako ciekawa alternatywa dla zwykłych ziemniaków.
- 500-700 g ziemniaków (nie za dużych)
- 2 cebule
- 500 ml wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2-3 łyżki octu 10%
- łyżka octu jabłkowego lub białego winnego
- pieprz świeżo mielony
- opcjonalnie natka pietruszki
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach (czyli nieobrane) w osolonej wodzie. Mają być "al dente", nie można ich rozgotować. Odcedzić wodę i odstawić ziemniaki do ostudzenia. Chłodne obrać i pokroić w plasterki, tak po ok 0,5 cm.
W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotować zalewę. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Zagotować wodę razem z cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym, cukrem, solą, pieprzem oraz octem zwykłym i winnym. Gotować razem na małym ogniu 5 minut. Doprawić zalewę wg smaku, jeśli trzeba dodać cukru, jeśli jest dla was zbyt kwaśna dodać wody, a jeśli mało kwaśna to dodać octu. Zalewa powinna słodko-kwaśna. I ma być jej tyle, by przykryła całkowicie ziemniaki.
Ziemniaki ułożyć w misce. Zalać gorącą zalewą. Odstawić do lodówki na 2-3 h. Tyle wystarczy, żeby się wszystko przegryzło. Do obiadu przełożyć każdemu do osobnej miseczki razem z zalewą, posypać natką pietruszki.
świetny pomysł na takie podanie.
OdpowiedzUsuń