Roladki z udek z kurczaka z kapusta w mleczku kokosowym

Jak wykorzystujecie udka z kurczaka? Do niedawna tradycyjnie je piekłam w całości, ale od ostatnio zrobiłam z nich roladki w młodej kapuście i mleczku kokosowym z rokpolem. Do przygotowania dania wykorzystałam udka firmy NASZ KURCZAK. Produkty te charakteryzują się specjalnym system jakości WIPASZ, czyli jest to optymalny program karmienia kurcząt, nadzorowane hodowle, nowoczesny system dzielenia i pakowania, hermetyczne opakowanie zapewniające bezpieczeństwo i świeżość produktu. Wszystko to sprawia, że produkt jest najwyższej jakości, bezpieczny  i przede wszystkim smaczny. Zapraszam na obiad.

Roladki z udek z kurczaka z kapustą w mleczku kokosowym
  • opakowanie udek bez kości bez skóry NASZ KURCZAK opakowanie po 520g
  • 100 g sera rokpol
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • suszony tymianek szczypta na każde udko
  • suszony czosnek granulowany
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ główki kapusty młodej
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • natka pietruszki


Udka NASZ KURCZAK wyjąć z opakowań, umyć, osuszyć. Ułożyć na desce przykryć folią spożywczą z obu stron i robić tłuczkiem na płaty. Posypać z obu stron solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem granulowanym. Na środku każdego płata rozłożyć kawałki sera rokpol, zwinąć w roladki.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć roladki z kurczaka, obsmażyć z każdej strony przez kilka minut. Zdjąć z patelni, przełożyć na półmisek, przykryć tak by za nie wystygły. W tym czasie przygotować kapustę. 


Kapustę umyć, poszatkować na paski. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebule i czosnek, następnie dodać kapustę i razem smażyć kilka minut aż kapusta zmniejszy swoją objętość. Posypać solą i pieprzem, dodać mleczko kokosowe, wymieszać. Włożyć pomiędzy kapustę nasze roladki z kurczaka, przykryć patelnię i dusić przez 15 minut, mieszając, co jakiś czas aż kapusta zmięknie. Jeśli straci płyn to wystarczy podlać odrobiną wody albo dodać jeszcze mleczka. Na koniec do kapusty wkruszyć lub wkroić kawałki sera rokpol. Wymieszać, przykryć jeszcze na 5 minut, by się ser połączył z kapustą. Wszystko doprawić pieprzem, posypać natką pietruszki.   





2 komentarze:

  1. Genialny przepis! Takie zwykłe składniki (może oprócz mlezka kokosoweg), a wychodzi takie pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger