Krem z zielonego groszku i mleczka kokosowego

Zielono mi :) Dzisiaj proponuje letni krem z zielonego groszku, lekko pikantny, z orientalną nutą. Pomysł podsunęła mi siostra i był to strzał w dziesiątkę. Nielubiany przeze mnie groszek w tej postaci jest pyszny. Polecam.



Krem z zielonego groszku i mleczka kokosowego
  • paczka mrożonego groszku ok 340-400 g
  • mała puszka mleczka kokosowego
  • 500-750 ml bulionu warzywnego
  • ok ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • sól do smaku
  • ½ - 1 łyżeczka kuminu  (wg smaku)
  • ½ -1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ½ - 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej jak ktoś lubi)
  • kilka kropel tabasco (ewentualnie)


Bulion ugotować lub zagotować, jeśli mamy wcześniej przygotowany. Wsypać groszek i gotować ok 15 minut.  Garnek zdjąć z ognia. Odłożyć do miseczki 3 łyżki ugotowanego groszku (do podania do zupy). 
Resztę groszku z bulionem zmiksować. Wlać mleczko kokosowego, dodać przyprawy i wszystko ponownie dokładnie zmiksować na gładki krem. 
Zupę podać z odłożonymi ziarnami groszku, z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Można dodać także do środka kawałki fety. Posypać posiekaną natką lub kolendrą.   




1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger