Paprykowa biała kiełbasa

Ostatnio pokazywałam jak zrobić zwykłą białą kiełbasę na święta, dzisiaj proponuje jej odmianę czyli kiełbasę wzbogaconą o dodatek papryki wędzonej, dzięki czemu otrzymałam wędlinę paprykową. Idealnie nadaje się na świąteczną kolacje, do sałatki jarzynowej czy np na grilla.  



Kiełbasa biała paprykowa domowa 
  • 2 kg wieprzowiny łopatki
  • 1 kg boczku 
  • 1 kg wołowiny
  • 1/2 kg podgardla
  • główka czosnku
  • opakowanie majeranku
  • łyżka igieł rozmarynu suszonego
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 3 łyżki papryki czerwonej (np. wędzonej)
  • łyżka ostrej papryki czerwonej
  • 2-3 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • łyżka cukru
  • 70 g soli morskiej
  • ok 3 szklanek wody przegotowanej ostudzonej
  • jelita wieprzowe solone



Mięso pokroić na kawałki. Łopatkę i wołowinę zmielić na maszynce o dużych oczkach ok 8 mm, natomiast boczek lub podgardle na średnich ok 5 mm razem z czosnkiem. Kolendrę rozetrzeć w moździerzu. Mięso wymieszać, dodać cukier, pieprz, kolendrę, rozmaryn, roztarty w rękach majeranek, paprykę, cukier, sól i wodę. Wyrabiać rękoma aż masa stanie się kleista. Miskę z masą przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.

Jelita zalać wodą i wymoczyć przez kilka godzin. Wypłukać z soli.  Jelita nałożyć na lejek do robienia kiełbasy nałożony na maszynkę do mięsa. Końcówkę jelita zabezpieczyć na końcu wiążąc z zapałką. Mięso nakładać do maszynki i napełniać jelita, pilnując aby nie nadziewać ich zbyt ściśle, bo mogą pęknąć w trakcie nakładania i podczas gotowania. Kiełbaski oddzielać od siebie obracając je wokół własnej osi, każdą w przeciwnym kierunkuKiełbasę powinniśmy odstawić w chłodne miejsce na dzień by lekko obeschła przed gotowaniem. 

W dużym garnku podgrzać wodę do temp ok 80 stopni C,włożyć całą kiełbasę i zmniejszyć ogień tak aby nie dopuścić do podniesienia się temperatury wody. Parzyć kiełbasę przez ok 25 min, wtedy kiełbaska powinna być gotowa. Można także upiec np na grillu lub patelni.


2 komentarze:

  1. Super! Pierwsze domowa kiełbasa dopiero przede mną, ale ten przepis i dodatek wędzonej papryki bardzo mi odpowiadają :)
    Pozdrawiam,
    Tosia.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger