Czarno-białe ciasto z truskawkami i rabarbarem

Owoce, owoce, owoce, najcudowniejszy okres w roku, na straganach królują już pierwsze rodzime truskawki i rabarbar, czyli to co lubię najbardziej. Żal nie kupić i nie zrobić z nich czegoś pysznego. Dlatego proponuje ekstra szybkie i ekstra proste dwukolorowe ciasto z owocami. Tak naprawdę możecie je zrobić z każdymi owocami jakie macie, nadadzą się wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki, jagody. Każde się nadadzą i z każdymi smakuje pysznie. Zapraszam. Przepis koleżanki.



Czarno-białe ciasto z truskawkami i rabarbarem
  • 2 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • łyżka kakao 
  • łodyga rabarbaru
  • 200 g truskawek
Owoce przygotować. Rabarbar obrać i pokroić w plasterki. Truskawki umyć, zdjąć szypułki, pokroić na połówki. 
Do misy miksera dodać jajka i cukier, ubić do uzyskania gładkiej, jasnej masy. Zmniejszyć obroty, dodać olej i mleko. Osobno do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, całość dodać do masy. Wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia u mnie 23x34. Połowę ciasta wylać na dno. Do pozostałej części dodać kakao i dokładnie wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Na wierzch ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 45 min. Gotowe wyjąć, poczekać aż ostygnie, posypać cukrem pudrem. 



Rabarbalove

6 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger