Kotlety schabowe duszone w śmietanie

Schab najczęściej kojarzy nam się albo w postaci kotletów schabowych albo nadziewany śliwką. Tymczasem może być równie smaczny w innych połączeniach np w sosie śmietanowym. Niestety danie nie należy do dietetycznych, dzisiaj kuchnia mało zdrowa dla tych co nie liczą kalorii. Zapraszam.



Kotlety schabowe w śmietanie
  • 6 małych kotletów schabowych
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 150 ml śmietany 18%
  • pieprz ziołowy
  • sol morska
  • bulion 1/2-1 szklanka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 100 g boczku wędzonego
  • natka pietruszki


Cebule i czosnek drobno posiekać. Kotlety pokrojone w plastry umyć, osuszyć, lekko przez chwile płaską dłonią ponagniatać, ale nie rozbijać. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnie, dodać boczek, podsmażyć go żeby puścił tłuszcz, zdjąć go z patelni. Następnie na ten sam tłuszcz włożyć kotlety i obsmażyć je z obu stron. Dodać cebule i czosnek, doprawić solą i pieprzem ziołowym. Gdy się cebula zeszkli, wszystko podlać bulionem, dodać musztardę i przykryć na 10 minut, żeby się dusiło na wolnym ogniu. Następnie sprawdzić czy mięso jest miękkie. Jeśli jeszcze jest twarde to chwile poddusić, podlewając bulionem jeśli jest go za mało na patelni. Gdy mięso jest już gotowe to dołożyć odłożony wcześniej boczek i wlać do sosu obie śmietanki. Wymieszać. Poddusić razem przez 3 minuty. Gotowe danie posypać posiekaną natką. Najlepiej smakuje podane z ryżem.



15 komentarzy:

  1. cudowny talerz! och, wspaniałe danie. szybkie i bardzo efektowne.

    OdpowiedzUsuń
  2. I mnie zachwyca talerz :) A schab w takiej wersji to miła odmiana dla tradycyjnego kotleta :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Lux, robiłam! Lubię takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. kotleciki wyszły przesmaczne, a zamiast śmietany sięgnęłam po jogurt nat, a co do musztardki polecam dijon od develeya :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy zamiast zwykłej cebuli może byc czerwona?

    OdpowiedzUsuń
  6. wieprzowina nawet duszona musi być ok 1 h

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie będę się spierać, ale moje były gotowe w tym czasie nie wymagały tak długiej obróbki.

      Usuń
  7. Gdzie Pani nabyla taki piekny talerz ? :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger