Ciasto cytrynowo-tymiankowe

Ciasto proste, wilgotne jak gąbka nasiąknięta cytryną i tymiankiem. Smakuje wspaniale, jest orzeźwiające i nie dziwię się że autor przepisu Nigel Slater tak się nim zachwycił. Przepis ze strony jego programu na bbc. I dodam, że nie raz zagości jeszcze u nas, a szczególnie na Wielkanoc w formie babki.  


Ciasto cytrynowo-tymiankowe



  • 200 g masła miękkiego
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 cytryna  tylko skórka
  • 1 łyżeczka tymianku liście (ale można dać suszony)
polewa:
  • 4 łyżki cukru
  • 2 duże cytryny tylko sok
  • ½ łyżeczki tymianku liście (albo suszony)


Rozgrzać piekarnik do 160 C. Małą formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem w mikserze na puszystą masę. W osobnej misce przesiać razem mąki i proszek do pieczenia. 
Jajka stopniowo dodawać do mieszaniny masła mieszając cały czas. Jeśli mieszanka wygląda tak, jakby za się zważyła to nic nie znaczy, jak się doda mąki wszystko wróci do normy. 
Zetrzeć skórkę z cytryny i wymieszać ją z liści tymianku. Dodać do ciasta. Następnie stopniowo dosypać mąkę z proszkiem cały czas mieszając, aż będzie jednolita konsystencja. Ciasto włożyć do formy, wyrównać. Piec przez 45 minut do suchego patyczka. Gotowe wyjąć z piekarnika i odstawić. 

Polewa: rozpuścić cukier w soku z cytryny w garnuszku podgrzewając na średnim ogniu, dodać liście tymianku.W gorącym cieście zrobić nakłucia patyczkiem do szaszłyków i wlać do nich polewę. Całe ciasto można zlać polewą, ono i tak ją wchłonie. Pozostawić do ostygnięcia. Smacznego.



10 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł na dodanie tymianku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cytrynowe ciasta, są takie orzeźwiające. A pomysł z dodaniem tymianku - koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tymianek i cytryna na wytrawnie znam, ale na słodko? nie ;-) musi być bajecznie dobre

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne, ciekawe połączenie. Ciasto musi miło pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takiego nie miałem jeszcze przyjemności jeść :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger