Domowy ekstrakt waniliowy

Właśnie się zorientowałam ze na blogu brak podstawowego przepisu, który jako składnik bardzo często wykorzystywany jest przeze mnie do słodkich wypieków. Chodzi oczywiście o ekstrakt waniliowy. Używam go od kilku lat i jego moc, aromat w żaden sposób nie można porównać do kupnych buteleczek, czy tak popularnego u nas cukru wanilinowego.
Zrobienie go jest dziecinnie proste, a wychodzi taniej niż kupno gotowego. Można go trzymać przez wiele miesięcy i jak wódka się nie psuje, a wręcz przeciwnie aromat jego się zwiększa. Ekstrakt  stosuje się do aromatyzowania ciast i deserów, co serdecznie polecam.



Domowy ekstrakt waniliowy
  • 250 ml wódki czystej albo spirytusu
  • 3-4 laski wanilii
  • wyparzona butelka



Laski wanilii przecinamy na pół i wkładamy do butelki. Wlewamy wódkę, zakręcamy butelkę i mocno potrząsamy. Ekstrakt odstawiamy do szafki lub spiżarki (nie może to być miejsce z dostępem do promieni słonecznych) na kilka tygodni i co jakiś czas energicznie potrząsamy butelką. Ekstrakt jest gotowy do użycia po miesiącu, ale lepiej poczekać kolejny miesiąc - wtedy nabierze właściwego aromatu. Z czasem można dolewać wódki i dokładać kolejne laski. Im więcej lasek wanilli damy na początek tym intensywniejszy ekstrakt otrzymamy.


4 komentarze:

  1. Wspaniały pomysł, zrobię z pewnością :)
    Pozdrawiam -H.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sprawa, dobrze wiedzieć, że to takie proste :) Jakiś czas temu odstraszyła mnie nieco cena 30 zł za malutką buteleczkę, więc chętnie zrobię to sama, taniej :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger