Chleb nacinany z serem i masłem czosnkowym

Wróciło babie lato a z nim ciepłe popołudnia, idealne na jesienne grillowanie, spotkania ze znajomymi. Dlatego zachęcam do przygotowania pysznego chleba, przekąski, dodatku zarówno na grilla, jak i kolacje wprost z piekarnika. Chleb pięknie pachnie i przyjemnie się nim dzielić z bliskimi. Inspiracja z tej strony.



Chleb nacinany z serem i masłem czosnkowym
  • mały bochenek chleba (może być czerstwy)
  • 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g sera, różne gatunki, w tym mozzarella
  • oregano
  • dymka zielona
  • sól, pieprz

Do masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano, wszystko mieszamy na pastę. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Chleb nacinamy w kratkę. Staramy się nacinać możliwie jak najgłębiej, uważając aby nie przeciąć dolnej skórki. W nacięcia wciskamy masło czosnkowe, a następnie sery pokrojone na małe kawałki. Masło staramy się wciskać do samego końca nacięć. Można sobie pomagać, rozchylając nacięcia długim nożem. Posypujemy posiekaną dymką. Chleb zawijamy w folię i  zapiekamy na grillu ok. 10 minut lub  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż ser się rozpuści, a chleb ładnie zarumieni. Pod koniec pieczenia można odkryć żeby się zrumienił z wierzchu. 


13 komentarzy:

  1. To musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już kiedyś widziałam go w Internecie i od dawna próbuję się za to zabrać. Chyba w końcu będę musiała, bo wygląda bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też widziałam już gdzieś ten pomysł, ale jeszcze go nie zrealizowałam. Jak polecasz, to będzie trzeba się zmobilizować na kolejny wieczór spędzony w towarzystwie przyjaciół :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj sobie zrobię :) Jestem chora i potrzebuję czegoś miłego i smacznego na pocieszenie, a z czosnkiem i cebulką to jak znalazł na przeziębienie :)
    xoxo

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie gorące i aromatyczne pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jaki ładny chlebek i fajny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam ten chlebek na otwarcie domowego sezonu grilowego 2014 - wszyscy byli zachwyceni :-) Miałam się nawet podzielić fotką, bo wyglądał pięknie, ale nie zdążyłam jej zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super! o to może jak zrobisz następnym razem to ci się uda zrobić fotkę.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger