Papryki faszerowane kuskusem

Nie wiem jak wam, ale mi papryki faszerowane nigdy mi się nie znudzą szczególnie o tej porze. Zresztą teraz jest idealna pora na eksperymentowanie i faszerowanie wszelakich warzyw. Ostatnio przedstawiłam wam papryki faszerowane klasycznie, czyli mięso i ryz, dzisiaj zapraszam na papryki z mięsem, kuskusem, ostrymi przyprawami i mozzarella. Mam nadzieje, ze się skusicie bo są pyszne.


Papryki faszerowane kuskusem
  • 8-10 szt papryk czerwonych (średniej wielkości
  • 500 g mięsa mielonego wołowego albo wol-wp
  • 1 i 1/3 szklanki kaszy kuskus
  • papryka słodka 
  • papryka ostra
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka czubrycy czerwonej
  • kilka sztuk kaparów z zalewy (można pominąć) 
  • łyżeczka pasty harissa albo sambal oelek albo innej ostrej przyprawy na bazie papryki chilli
  • ser mozzarella - kulka  
  • posiekane listki bazylii
  • oliwa z oliwek albo dobry olej rzepakowy (użyłam Rapso)
  • 2-3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego albo passaty
  • natka pietruszki posiekana


    Kuskus zalać 2/3 szklanki wrzącej wody lub bulionu, odstawić na 5 min, aż wchłonie płyn i lekko ochłodzić.
    Papryki wydrążyć, umyć. Mozzarelle pokroić na kawałeczki. Mięso wymieszać z posiekaną natką, serem, bazylią, przyprawami, kaparami, przecierem i kuskusem.
    Umyte strąki papryki napełnić farszem, przykryć "czapeczką", ułożyć na stojąco w natłuszczonej formie, skropić oliwą lub olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 35-45 minut. Można podać z sosem pomidorowym, ale same są równie pyszne.







    6 komentarzy:

    1. kocham takie dania:)papryczkę ubóstwiam:)

      OdpowiedzUsuń
    2. uwielbiam faszerowane warzywa:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Pyszności!!
      Również uwielbiam paprykę:)
      I dodaję Twój blog do obserwowanych, będę zaglądać bo mnóstwo tu inspiracji :*

      OdpowiedzUsuń
    4. muszę wreszcie i ja zrobić

      OdpowiedzUsuń
    5. Z kuskusem jeszcze nie próbowałam, zapisuję do zrobienia :)

      OdpowiedzUsuń

    Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger