Zapiekanka kapuściana w cieście francuskim

Tego typu zapiekankę często robię, gdy potrzebny jest obiad nieskomplikowany, jednogarnkowy i o niewielkim zróżnicowaniu składników, które najczęściej mam w domu, bo jakieś mięso jest zazwyczaj w lodówce, kapusta stoi w beczce w piwnicy u rodziców, grzyby z zeszłorocznych zbiorów w zamrażalniku, a reszta to stały element mojej lodówki. Jest bardzo smaczna i syta, można ją robić w wielu kombinacjach zmieniając smak sosu czy dodatki.Tutaj w wydaniu z mięsem mielonym.
Przepis dodaje do akcji "Pokochaj olej rzepakowy", który zresztą używany jest najczęściej w mojej kuchni, a który również dodałam tutaj do marynowanie i smażenia mięsa. Zachęcam do odwiedzania tej strony poświęconej olejowi rzepakowemu, czytaniu nowinek, rad i przepisów, bo naprawdę warto.



Zapiekanka kapuściana w cieście francuskim
  • ciasto francuskie 1 szt
  • 300 g mięsa (schab albo łopatka)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 340 g kapusty kiszonej po odsączeniu (u mnie domowa) 
  • 100 g pieczarek
  • kilka grzybów leśnych np mrożone 
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki świeża
  • 2 jajka wiejskie
  • papryka zielona
  • szklanka śmietany 18%
  • 1,5 szklanki sera startego gouda
  • olej rzepakowy do smażenia


Kapustę, jeśli mocno kwaśna przelać wodą i odcedzić. Jeśli domowa to nie trzeba. Pieczarki, cebule i czosnek pokroić w kostkę. Grzyby leśne, jeśli z zamrażalnika to odmrozić i również pokroić na kawałki. Mięso pokroić na male kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać mięso, posolić i smażyć aż się lekko obrumieni. Następnie przykryć i dusić ok 15 minut.
Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać cebule, czosnek zeszklić, dodać pieczarki, grzyby, przesmażyć to razem kilka minut.
Na patelnie z mięsem dodać kapustę, doprawić solą, pieprzem, dodać ziela angielskie, dusić ok 10 minut. Gdy kapusta jest gotowa dodajemy do niej nasze grzyby z cebulą, mieszamy razem, dodajemy posiekaną natkę, doprawiamy do smaku i smażymy razem ok 5 minut.
W garnuszku połączyć dokładnie śmietanę, jajka i połowę sera.
Tortownice (23 cm) albo naczynie żaroodporne należy zwilżyć zimną wodą i wyłożyć ciastem francuskim tak by brzeg był troszkę wyższy niż przewidziane nadzienie. Wyłożyć do środka farsz, zalać całość sosem śmietanowym. Cala paprykę pokroić na okrągłe plastry, ułożyć na wierzchu zapiekanki i posypać resztą sera oraz natka lub szczypiorkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok 40 minut. '




7 komentarzy:

  1. U mnie takie danie będzie mile widziane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają ślicznie, chętnie się poczęstuję:) Przepis jak najbardziej do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna zapiekanka... super pomysł! Jeszcze nigdy nie próbowałam zrobić zapiekanki z kapustą... Jestem zainspirowana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się niezwykle smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale super miałas pomysł

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger