Śledzik a'la łosoś a dla was mały śledziowy konkursik

Kolejny sposób na śledzia. To na razie to ostatnia moja propozycja jeśli chodzi o śledziowe wariacje na świątecznym stole. Zdjęcie co prawda nie za piękne bo zeszłoroczne zrobione na szybko przed sama Wigilia, ale mam nadzieje ze pomysł wam przypadnie do gustu, szczególnie dla tych co za śledziami nie przepadają zbytnio. Przepis ze strony przepisy.pl. 

A może i wy się w komentarzach podzielicie ze mną swoimi pomysłami na śledzie, a ja wybiorę jeden najciekawszy, postaram się go zrobić przed świętami, a autorowi w nagrodę wyśle małą przedświąteczną niespodziankę. Co wy na to? Zapraszam i czekam do 15.12 na wasze propozycje. Zwycięzcę ogłoszę 17.12. Proszę o wklejanie jednego przepisu, żeby wszyscy mieli równe szanse. Przepisy, zdjecia możecie także wklejać bezpośrednio na moja stronę na FB, do polubienia której serdecznie zachęcam.


Śledzik a'la łosoś
  • filety śledziowe 5 szt
  • liść laurowy 2 szt
  • cebula 3 szt
  • ziele angielskie 2 szt
  • czerwone, wytrawne wino szklanka
  • ziarna jałowca 3 szt
  • ziarna czarnego pieprzu 3 szt
  • mielony imbir lub świeży szczypta
  • cukier 100 g
  • goździki 2 szt
  • ocet winny (najlepiej czerwony) 1 szklanka
Wszystkie ziarna lekko, ale dokładnie potłucz. Przełóż przyprawy do rondelka, zalej octem oraz winem i zagotuj na maleńkim ogniu. Dodaj cukier i podgrzewaj, mieszając, aż się nie rozpuści. Cebulę pokrój w piórka, dodaj do marynaty i gotuj na maleńkim ogniu kolejne 5 minut. Dopraw imbirem i ostudź. Śledzia pokrój na dzwonka lub paska i ułóż w czystym słoiku. Zalej marynatą i odstaw na 2-3 dni do lodówki. Gotowy podaj wraz z cebulka i marynata. 


22 komentarze:

  1. Polecam przepis mojego męża na tatara ze śledzia z żurawiną:

    1 podwójny marynowany płat śledziowy
    1 ogórek konserwowy
    2 papryczki
    1/2 czerwonej cebuli
    1 łyżka suszonej żurawiny
    koperek
    1 łyżeczka majonezu lub jogurtu greckiego.

    PRZYGOTOWANIE: Z podwójnego płata śledziowego ściągamy skórę i bardzo drobno siekamy. W drobną kosteczkę kroimy również ogórka konserwowego i połówkę czerwonej cebuli. Dla zrównoważenia kwaśnego smaku dodajemy słodką, suszoną żurawinę . Żurawinę i marynowane papryczki kroimy w drobne paseczki. Świeży koperek niezbyt drobno siekamy. Wszystkie składniki wsypujemy do metalowej miski, dodajemy 1 łyżeczkę majonezu lub jogurtu greckiego i dokładnie mieszamy. Tatara przekładamy do małych okrągłych naczyń, np do sufletów i dokładnie uklepujemy w nich zawartość. Odwracamy naczynia i ustawiamy je na talerzach, wszystko powinno samo opaść. Dekorujemy tatara suszoną żurawiną i świeżym koperkiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam sałatkę śledziową z migdałami i jabłkiem:) Coś pysznego!
    Kto spróbuje tej sałatki jest zachwycony:)

    Składniki:
    5 płatów śledzi marynowanych (jak są solone, trzeba je wymoczyć)
    100g płatków migdałowych
    100g rodzynek
    3 jabłka
    1 cebula (najlepiej czerwona)
    jogurt i majonez (do sałatki dodajemy tyle samo jogurtu co majonezu)

    Śledzie i jabłka pokroić w kostkę.
    Dodać migdały, rodzynki, posiekaną cebulę.
    Dodać jogurt i majonez (ilość według upodobań).
    Wymieszać.
    Schować na parę godzin do lodówki żeby się przegryzła.

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie zawsze na Wigilię robię śledzie z brzoskwiniami w sosie curry:
    Składniki
    Śledzie,
    cebulka,
    Brzoskwinie w puszce,
    curry,
    majonez,
    jogurt naturalny,
    pieprz biały, sól.

    Cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na patelni ( może "lekko" wpadać w brąz ;-) i przestudzić Śledzie wymoczone pokroić w paseczki. Ze śmietany, naturalnego jogurtu, curry, pieprzu, soli (z solą ostrożnie) zrobić i doprawić sos. Ma być mocno czuć curry.Brzoskwinie pokroić w kostkę, dodać śledzie i cebulę, zalać sosem. Odstawić do lodówki, żeby się przegryzło:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
    Marzena, zacisze kuchenne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ile ja bym dała za śledzie z beczki...zazdraszczam łatwości dostępu ;)

      Usuń
    2. dziekuej i pozdrawiam, zachęcam do dodania swojego przepisu.

      Usuń
  4. a moje najulubieńsze może widziałaś pare lat temu na GP to te:


    5-6 płatów śledziowych (u mnie z tacki)
    2 cebule
    garść rodzynek
    koncentrat pomidorowy ( w oryginale był ketchup ale ja daję koncentrat i trochę słodzę do smaku)
    sól, pieprz, cukier
    olej

    śledzie kroimy układamy w głębszym naczyniu. Pokrojoną cebulkę trzeba zeszklić na oliwie dodać rodzynki, koncentrat pomidorowy wedle uznania ja lubię dużo, chwilkę pogotować, doprawić do smaku. Kiedy sos wystygnie wyłożyć na śledzie. Zamknąć lub owinąć folią spożywczą i schować do lodówki.Najlepiej zrobić dzień, dwa dni wcześniej żeby "przeszły"...

    OdpowiedzUsuń
  5. Te sledzie odkryłam w tamtym roku i juz ich nie opuszczę.
    Śledzie w musztardzie:
    SKŁADNIKI:
    400 g śledzi ( miałam matiasy )
    100 g musztardy francuskiej
    250 g cebuli ( najlepsza mała cebulka....ładnie potem wygląda )
    100 ml miodu
    2 łyżki octu winnego
    100 ml oleju
    Śledzie namoczyć na godzinę w wodzie.
    Opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
    Przygotowac zalewę:
    pokrojoną w ósemki cebulę zalać olejem,posypać odrobiną soli i piec w piekarniku 25 minut w temp 150 stopni.
    Po wystudzeniu dodać ocet, miód, musztardę i wymieszać wszystko ze śledziami.
    Odstawić na 24 godziny.
    Przy podaniu udekorować cytryną.
    Pozdrawiam
    Twoje sa znakomite i skorzystam z przepisu:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja dodam swój ulubiony jak dotychczas przepis na śledzia, choć już widzę, po wcześniejszych wpisach, że to się może zmienić. Chyba wszyscy już wiedzą, że wprost uwielbiam avocado, także i moja sałatka śledziowa, tez musiała z nim być. Zapraszam:

    Sałatka śledziowa z avocado, ementalerem i pomidorami

    Główne:
    4 filety śledziowe (mintaj)
    50 gr zółtego sera (u mnie ementaler)
    1 avocado hass (ciemne)
    1 pomidor, twardy i dojrzały
    1/2 czerwonej cebuli

    Pozostałe składniki:
    1 łyżka oliwy z oliwek (u mnie w wersji light)
    1 łyżka majonezu
    1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
    1 garść kolendry (opcjonalnie)

    Sposób wykonania:

    Śledzie wypłukać z zalewy i pozostawić na 10 minut w zimnej wodzie. Następnie pokroić w dzwonki. Avocado, ser i cebulę (obraną ze skórki) pokroić w kostkę. W kostkę, pokroić również pomidora, zostawiając skórkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w salaterce. Dodać pozostałe i delikatnie wymieszać. Przed podaniem, można posypać kolendrą.
    Sałatkę należy podawać niedługo po jej przygotowaniu.

    Przepis własny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Śledzie z migdałami
    Składniki:

    1 kg płatów śledziowych

    4 duże cebule

    4 łyżki cukru

    1 paczka rodzynek

    1 garść migdałów (obranych ze skórki*)

    3/4 szkl.wody

    3/4 szkl.oliwy

    3/4 szkl.octu

    listek laurowy

    pieprz w ziarenkach


    Płaty śledziowe namoczyć w wodzie, co najmniej 2 razy wymienić wodę. Pokroić je w dzwonki.
    Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę, ocet, oliwę, dodać cukier. Cebule pokroić w grube krążki. Dodać listek laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Gotować 10 min.
    Po tym czasie dodać rodzynki i migdały- gotować kolejne 5 minut.
    Zalewę ostudzić.
    Do dużego słoika wkładać warstwę śledzi, warstwę zalewy.
    Trzymać w lodówce w zamkniętym słoiku.

    * umieścić migdały w miseczce, zalać wrzątkiem i po pary minutach skórka bez problemu sama schodzi

    OdpowiedzUsuń
  8. No to ja tez dołożę, ostatnio próbuje rożnych wariacji śledziowych:)

    Śledzie w sosie chrzanowo żurawinowym
    4 -5 płatów śledzi marynowanych
    Cebula
    Słoik marchew z groszkiem ( ½ l)
    5-6 korniszonów
    2 łyżki majonezu
    Słoiczek chrzanu z żurawiną ( 180 g)
    Sól, pieprz wg smaku
    ½ łyżeczki rozmarynu

    Śledzie obieram ze skóry, i kroję w kostkę. Marchew z groszkiem odcedzam z zalewy, przyprawiam solą, pieprzem i rozmarynem, mieszam.
    Obraną cebulę i korniszony kroję w drobną kosteczkę.
    Chrzan przekładam do miski , dodaję 2 łyżki majonezu ( Babuni) i mieszam.
    W pucharkach układam warstwy , na spód daję łyżkę marchewki i groszku, następnie cebulka i śledzie, na to wykładam część sosu chrzanowego, następnie ogórki, marchew z groszkiem i na górę śledzie, wierzch polewam sosem i dekoruję.
    pysznosci, zdjecie dodam na Facebook

    OdpowiedzUsuń
  9. Śledziki z ziołami buraczkami i jabłkiem
    Wiadereczko śledzi „po góralsku” ( 390g)
    Buraczki konserwowe -pół litrowy słoik
    1 średnie jabłko
    50 ml soku jabłkowego
    1 jajko ugotowane na twardo
    Tymianek, rozmaryn i kolendra – każdego po pół łyżeczki
    ____________________________________
    Śledzie odcedzam z oleju.
    Robię zalewę, łączę 50 ml oleju ze śledzi z 50 ml soku jabłkowego. Zioła rozcieram i łączę razem z olejem i sokiem.
    Buraczki trę na tarce o grubych oczkach. Obieram jabłko i trę tak samo jak buraki.
    Dodaję zalewę, do buraczków około 6 łyżek, resztę do jabłek. Mieszam.
    W miseczce układam warstwami składniki, najpierw śledziki, następnie część buraków i cebulka ze śledzi, na to buraki, jabłka, i znowu śledzie i reszta buraczków, na wierzch ścieram jajko. Dekoruję i wstawiam do lodówki, co najmniej godzinka.

    OdpowiedzUsuń
  10. Warstwowa śledziowa z żurawiną
    6 płatów śledzia marynowanego
    6 jajek ugotowanych na twardo
    3 kiszone ogórki
    Groszek konserwowy ( puszka na raz)
    Śmietana (180 ml)
    Gęsty jogurt (150 ml)
    3 – 4 łyżki majonezu
    Pół słoiczka żurawiny (150 g)
    ___________________________________
    Płaty śledziowe obieram ze skóry i kroję w kostkę, tak samo posteruję z jajkami i kiszonymi ogórkami. Groszek odcedzam z zalewy.
    Przygotowuję sos, śmietanę, jogurt i majonez przekładam do miseczki, dodaję żurawinę i całość dokładnie mieszam.
    W przezroczystej misce układam warstwami składniki. Na spód ”idą” śledzie, można podzielić składniki na połowę, następnie groszek, jajka i część sosu, następna warstwa to ogórki kiszone, i znowu powtarzam …na wierzch wylewam resztę sosu i dekoruję . Nie dodaję żadnych przypraw, składniki są wystarczająco ” dosmaczone”

    OdpowiedzUsuń
  11. To ja dodam przepisów na śledzia na pierzynce, który jest bardzo prosty do przygotowania, ale przepyszny!

    Składniki:
    3 filety śledziowe a la Matjas
    2 duże buraki
    4 duże kiszone ogórki
    1 średnia cebula
    2 średniej wielkości jabłka
    6 łyżek majonezu
    300 ml kwaśnej śmietany
    sól i świeżo mielony pieprz do smaku
    liście roszponki/szpianku do dekoracji

    Buraki ugotować do miękkości i ostudzić. Następnie je obrać ze skóry i jednego z nich pokroić w cienkie pół-plasterki, a drugiego w kostkę (albo zetrzeć na tarce).
    Kiszone ogórki i jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę kostkę. Cebulę również drobno pokroić. Majonez wymieszać ze śmietaną. Dodać ogórki, jabłka i cebulę. Doprawić "pierzynkę" do smaku solą i pieprzem.
    Śledzia pokroić na średniej wielkości, prostokątne kawałki.
    Na środku dużego półmiska albo dwóch mniejszych równomiernie rozłożyć "pierzynkę" śmietanową z dodatkami. Na wierzchu na zmianę układać kawałek śledzia i plasterek buraka. Dookoła "pierzynki" rozłożyć drobno pokrojone/starte buraki. Udekorować roszponką/szpinakiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Schłodzić w lodówce przez minimum 2-3, żeby smaki się przegryzły.

    http://i1300.photobucket.com/albums/ag93/cucinadellafelicita/DSC_0306.jpg

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robię błyskawicznego śledzika. Namaczam matiasy w mleku. W międzyczasie drobniutko kroję czerwoną cebulę i kwaśne jabłko. Mieszam z dwoma łyżkami śmietany i tyle samo majonezu. Doprawiam solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą, przykrywam odsączone śledziki. Pycha!

    Zdjecie tutaj:
    http://mycatcooks.blogspot.com/2012/12/sledzik-koreczki-i-jajka-w-majonezie.html

    OdpowiedzUsuń
  13. ja robię sałatkę lekko słodką:)
    matiasy 5-6 płatów
    2 cebule
    3 łyżki octu
    jogurt naturalny mały kubek
    śmietana 18tka gęsta 2-3 łyżki
    1/2 litra mleka
    sól, pieprz
    garść suszonej żurawiny
    kilka śliwek kalifornijskich
    1 duże winne jabłko
    sok z cytryny
    sledzie moczę przez kilka godzin w mleku, cebule kroje w cienkie półtalarki, wrzucam na 3-4 minuty do wrzątku z octem, nastepnie odcedzam i wrzucam do miski z bardzo zimna wodą. odcedzam.namoczone sledze odsączam, kroje w cienkie paski. jabłko obieram , kroje w ćwiartki a nastepnie w plasteki. skrapiam sokiem z cytryny. śliwki kroje w gruba kostkę. wszytskie składniki mieszam z jogutrem i śmietaną, doprawiam do smaku.:)

    slodkiepychotki@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  14. ROLMOPSY ZIELONE
    1 szklanka wody, 1/2 szklanka oleju, 1/2 szklanki octu, 1 mały przecier pomidorowy, 1i1/2łyżeczki soli, 2 cebule, 2 łyżki cukru, 1 kilogram śledzi zielonych,pieprz, musztarda.
    Płaty rozdzielić na połowę, zdjąć skórę dobrze natrzeć pieprzem, posmarować musztardą i zwinąć w ruloniki-rolmopsy, następnie spiąć wykałaczką.
    Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować, włożyć rolmopsy i gotować 20 minut.
    marysiag53@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Oto przepis na śledziową sałatkę z marynowanymi buraczkami:
    Składnik dla 4 - 6 osób:
    ok. 300 g filetów śledziowych, pokrojonych w kostkę
    szklanka mleka
    300 g buraków marynowanych w occie
    50 g suszonej żurawiny
    1 średni ugotowany i pokrojony w kostkę ziemniak
    2 średnie ogórki kiszone również pokrojone w kostkę
    1 jabłko też pokrojone w kostkę
    pół puszki zielonego groszku
    2 łyżki majonezu
    odrobina soli
    pieprz do smaku

    Śledzie zalać mlekiem i moczyć przez ok. 2h, zabieg ten wyciągnie z nich nadmierną słoność. Żurawinę namoczyć i zagotować, odcedzić. Po upływie 2h, odcedzić śledzie, dodać pozostałe składniki, majonez, doprawić, wymieszać. Gotowe!

    OdpowiedzUsuń

  16. Sałatka śledziowa z granatem

    (dla 2 osób)

    4-5 listków kapusty pekińskiej
    3 łodygi selera naciowego
    1/2 dużego owocu granatu
    1/2 czerwonej cebuli
    2 płaty śledziowe Matias

    sos:
    3 łyżki octu z białego wina
    ok 70 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (Np. Z góry Św. Wawrzyńca)
    1 łyzka dobrej musztardy
    3 łyżki siekanego koperku
    1 łyżka posiekanego chilli
    1 ząbek czosnku drobno posiekany
    pieprz do smaku

    Platy śledziowe zalewamy wodą i odstawiamy na noc by się wymoczyły. Przed przygotowaniem sałatki odsączamy je i osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem. Płaty kroimy w niewielkie romby.

    Jako marynatę do ryby przygotowujemy sos. Wszystkie składniki można wymieszać w słoiczku miseczce lub w moździerzu. Sos powinien być słodko kwaśny. Zmieniając ilości podanych składników możemy go doprawić według gustu.

    Zostawiamy 2 łyżki sosu a resztą zalewamy śledzie i odstawiamy by się przegryzły- najlepiej w lodówce przez kilka godzin.

    Na dno miski wylewamy pozostałe 2 łyżki sosu. Po kolej dodajemy kolejne składniki sałatki. Pierwszą warstwę stanowi pokrojona w małe paseczki kapusta pekińska. Kolejna warstwa to poszatkowana w piórka czerwona cebula, następnie pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy i na końcu cząstki granatu.
    Na wierzchu sałatki układamy zamarynowane śledzie i polewamy pozostałą marynatą.

    Sałatkę przed podaniem możemy wymieszać, albo pozwolić by wymieszała się sama, w trakcie nakładania.

    Smacznego! Monika Bukowska

    http://moniczkawkuchni.blogspot.cz/2012/12/wybuchowa-saatka-sledziowa-z-granatem.html
    mbukowska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Śledź w smażonych warzywach

    Składniki:
    - 50 dag potartej marchewki,
    - 30 dag potartego selera,
    - 2 cebule,
    - 50 dag śledzia,
    - mąka,
    - 40 dag pomidorowego przecieru,
    - pieprz,
    - cukier,
    - olej,
    - jajko,
    - bułka tarta.

    Śledzia kroimy na kawałki (według uznania), ale ja kroję tak mniej więcej w kawałki o długości 5 cm. Następnie rybę doprawiamy pieprzem oraz prószymy delikatnie mąką. Tak przyrządzonego śledzia maczamy w jajku i następnie bułce tartej (a więc prosto mówiąc - panierujemy). Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy na niej nasze kawałeczki. Po usmażeniu, kładziemy rybę na półmisek (wyścielamy jego dno).

    Cebulę kroimy w piórka i mieszamy z potartą marchewką i selerem. Wrzucamy na patelnię i smażymy. Kiedy warzywa będą już dostatecznie dobrze podsmażone, dodajemy do nich pomidorowy przecier. Następnie zdejmujemy z patelni, dodajemy odrobinkę soli i pieprzu oraz cukru. Mieszamy i tak przygotowanymi warzywami przykrywamy śledzia ułożonego na półmisku. Dobrze jest, kiedy możemy wykonać po dwie warstwy. Wtedy też na spodzie kładzie się śledzia, na to warzywa, znowu śledzia i na wierzch warzywa.

    Taka postać śledzia obowiązkowo pojawia się na naszym stole wigilijnym co roku!

    werka7@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Moje wigilijne śledziki spoczywają pod białym jak śnieg puchem jabłkowo-chrzanowym. Puch jak to puch - lekki dzięki temu, że śmietanka ubita. I do tego przepyszna :)

    (4 porcje)
    4 filety śledziowe (solone)
    1 czosnkowa cebula
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1/2 szklanki oleju
    2 jabłka
    2 łyżki startego chrzanu (lub ze słoiczka)
    4 łyżki soku z cytryny
    100 ml śmietanki kremówki
    150 ml jogurtu naturalnego
    sól morska
    cukier
    świeżo mielony pieprz

    do podania: posiekany koperek


    Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na 1,5 godziny. Odcedź je i przykryj pokrojoną w plasterki i sparzoną wrzątkiem cebulą, liściem laurowym, zielem angielskim i olejem. Odstaw na 5 godzin.

    Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z chrzanem, cytryną, ubitą śmietanką oraz jogurtem naturalnym. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.

    Filety odcedź z marynaty, pokrój w paski, ułóż w miseczce i przykryj sosem chrzanowym. Udekoruj posiekanym koperkiem.

    OdpowiedzUsuń
  19. tak byly na FB https://www.facebook.com/photo.php?fbid=505677052795956&set=a.198262340204097.47430.186967451333586&type=1&theater

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger