Śledzie w śmietanie

Święta, święta i po świętach... prawie... a w temacie pozostając nie wiem jak u was ale na moim stole królują śledziki, szczególnie te w śmietanie są moimi ulubionymi. Wystarczy trochę śmietany, majonez, jogurt i nie ma nic lepszego. Na blogu możecie znaleźć także inne  śledzie w oleju, z kawiorem, po kaszubsku, rolmopsy. Do wyboru do koloru:) A wy jakie śledzie lubicie? 



Śledzie w śmietanie 
  • 1/2 kg śledzi a'la matiasów
  • szklanka śmietany (lub więcej)
  • 3-4 łyżki majonezu
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • cytryna
  • 2 cebule
  • pieprz
  • 2 jabłka
  • kilka ogórków konserwowych

Śledzie wymoczyć przez 4h w wodzie, odsączyć, osuszyć i pokroić na paseczki. Jabłka, ogórki, cebulę pokroić w drobną kostkę. W misce układać warstwami: śledzie, warzywa, jabłka, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem i tak na zmianę. Następnie zrobić sos - połączyć składniki: śmietanę, majonez, jogurt, sok z cytryny. Można dodać 2-3 łyżki wody z ogórków konserwowych, by uzyskać śmietanowo-kwaskowaty smak. Można też zmienić proporcje składników pod siebie, bo każdy ma inny smak. Sosem zalać śledzie, wymieszać i odstawić na ok 2 dni, bo wtedy są najlepsze a śledziki dobrze przejdą smakiem. Raz na dzień należy je przemieszać i spróbować sosu, czy przypadkiem nie trzeba poprawić jego smaku (np dodając jeszcze jogurtu albo majonezu) po tym jak matiasy puszczą swój słonawy sok. Smacznego.



20 komentarzy:

  1. i ja nie omieszkałam ich przyrządzić na Święta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, bardzo lubię śledzie w śmietanie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja, lubię praktycznie każde a te w śmietanie to już szczególnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. prześliczne zdjęcia:) ale do śledzi to się nie przekonam:(

    OdpowiedzUsuń
  5. ja najbardziej lubię własnie po kaszubsku i w smietanie ;)))

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takie śledziki .... pycha i piękny talerz!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ulubione śledzie pod każdą postacią :-)
    Życzymy wspaniałego, owocnego w sukcesy Nowego 2013 Roku!
    pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, nie ukrywam, że będa to moje pierwsze śledzie. proszę o info co oznacza wymoczyć, w mleku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tzn. zalać je mlekiem i odstawić np 3-4h. następnie wyjąć i opłukać. dzięki temu stracą swój mocno słony smak i ostry zapach. pozdrawiam.

      Usuń
  9. Moje ulubione jeszcze nigdy takich nie jadłem ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochani, Płukac sledzie w mleku czy w wodzie?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger