Test dzbanka Dafi z filtrem

Niedawno utrzymałam dzbanek z filtrem marki Dafi o pojemności 3l. Do tej pory nie ufałam takim wynalazkom, bo niestety mamy bardzo kiepska wodę, średnio raz na dwa tygodnie nasz czajnik wymagał konkretnego okamienienia i nie wierzyłam ze można coś na to poradzić. Dlatego propozycje na przetestowanie czajnika, dzięki któremu pilibyśmy wodę czysta, bez kamienia, zdrowa przyjęłam z czystej ciekawości.


Czajnika używaliśmy równe dwa tygodnie. Za każdym razem wodę wlewaliśmy najpierw do czajnika Dafi a potem po odfiltrowaniu przelewaliśmy do czajnika na gotowanie. I co? Po dwóch tygodniach nasz czajnik w środku nadal jest czysty, zero oznak kamienia. Niewiarygodne, wiedząc jak wygląda zazwyczaj po używaniu wody z naszych wodociągów   
Spróbowałam tez samej wody po przefiltrowaniu i okazała się być wyjątkowo smaczna. Idealna gdy zabraknie nam butelkowanej wody mineralnej, żeby ugasić pragnienie. 
Spokojnie można dodać plasterek cytryny, miętę czy sok i pic wodę 'prawie prosto z kranu". Zupa na przefiltrowanej wodzie uwierzcie mi tez smakuje inaczej - lepiej.   

Dzbanek posada wskaźnik elektroniczny, który jest połączony z uchylną klapą. Gdy klapa opada pod naporem wody, wskaźnik nalicza jedno napełnienie. Po ok 150 niepełnieniach dzbanka, filtr należy wymienić. Dzbanek posiada filtr System Unimax, przeznaczony dla osób, które chętnie gotują oraz posiadają rodzinę, przez co częściej sięgają po wodę.
Dzbanki Dafi są dostępne w obszernej palecie barw i można wybrać dzbanek w kolorze pasującym do wystroju kuchni. 

Jako podsumowanie powiem jedno - pokochałam ten dzbanek. Ta woda jest tego warta. 





3 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger