Bawarska zupa z dyni

Ostatnim rzutem na taśmę zrobiłam z reszty mojej dyni zupę bawarska. Rozgrzewająca  konkretna, sycąca smakuje jak żadna do tej pory. Idealna na takie jesienne pochmurne dni. Przepis znalazłam w  październikowym dodatku do Poradnika domowego - Szybki jesienny obiad z jednego garnka, modyfikując go nieznacznie o dodanie ziemniaków. Polecam póki sezon na dynie jeszcze trwa. 



Bawarska zupa z dyni
  • 1,5 kg dyni
  • cebula
  • pietruszka
  • marchewka
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 szkl. białego półwytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • biały pieprz mielony
  • łyżka startego imbiru
  • 2 gałązki tymianku
  • ok. 1,5 l bulionu cielęcego (ja użyłam niestety z kostki)
  • 2 ząbki czosnku
  • kromki białego chleba
  • 150 g wędzonego boczku

Dynię obraćwydrążyć i pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę pokroić w drobna kostkę, a ziemniaki w dużą
Rozgrzać masło w garnku, dodać warzywa ale bez dyni, dodać imbir, podsmażyć przez 5 min. Dodać dynię i smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Zalać bulionem, dodać tymianek i gotować  na małym ogniu ok. pół godziny. 

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni na skwarki. Na drugiej patelni zrobić z chleba natartego czosnkiem i pokrojonego paski duże grzanki.  

Gdy zupa jest gotowa, dodać wino, podgotować jeszcze 5 minut. Z zupy wyjąć po łyżce  ziemniaków, które trafią na każdy talerz. Resztę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Na talerze wlać porcje zupy, dodać ziemniaki, posypać boczkiem  i podaż grzanki.





6 komentarzy:

  1. świetny patent na dynię:)
    bardzo mi odpowiada ta twoja zupka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja znam bawarską inną zupę z dyni. Twoja jest równie pyszna:-)) Zrobię niedługo swoją;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo taką wersję też muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Solidna zupa, chętnie wykonam w celach konsumpcyjnych :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dyniową w każdej postaci. Wiesz, że ostatnio trzymałam tę miseczkę w rękach? Nie kupiłam (jeszcze nie kupiłam)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger