Sałatka z quesadillą i limonkowym vinegrette

Pytam się młodej: Co chcesz na kolacje? a ona że sałatkę ale  taka inna... Co zrobić, szybki look do lodówki, co też może w niej być takiego na oryginalną sałatkę.. Właściwie było niewiele poza kilkoma dniami wcześniej przygotowanym sosem vinegrette i kilkoma warzywami, do tego na szybko zrobiona salsa pomidorowa, którą juz wielokrotnie robiłam z przepisu z jakiejś meksykańskiej strony,  ale samo połączenie tego co znalazłam okazało się być niezłym strzałem  w dziesiątkę. Sałatke dodaje do zabawy kulinarnej dla blogerów  "Inspiruje mnie Fit&Easy".







Sałatka z quesadillą i limonkowym vinegrette

1/4 szklanki sosu vinegrette 
  • sok z 1/2 limonki
  • 4  tortille kukurydziane
  • 1 szklanka startego ostrego sera  najlepiej cheddar (gouda lub inny tez może być)
  • musztarda ostra (ja użyłam amerykańskiej)
  • mieszanka sałat Fit&Easy 
  • 2  pomidory pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • salsa pomidorowa
  • czerwona cebula
  • oliwa z oliwek z dodatkiem chilli 

  • sos vinegrette:
  • 3 łyżki  wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli

  • Połączyć wszystkie składniki w słoiku, przykryć szczelnie i mocno wstrząsnąć. Przechowywać w lodówce. 

  • Salsa pomidorowa:
  • puszka pomidorów
  • 2-4 papryczek chilli
  • zielona papryka
  • cebula
  • limonka
  • 1 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 50ml gorącej wody
  • łyżka koncentratu pomidorowego

      • Gorącą wodę mieszamy z  cukrem i solą. Wlewamy do miksera. Papryczki chilli, cebulę, paprykę kroimy drobno. Miksujemy z wodąDodajemy pomidory razem z sokiem oraz koncentrat. Miksujemy na niewielkich obrotach, doprawiamy do smaku papryką w proszku. Na koniec wciskamy sok z limonki. 
      • Do tej sałatki potrzebną ilość sosu mieszamy z sokiem z limonki. Łączymy vinegrette z sałatą, mieszamy. 
      • Tortille smarujemy musztardą i salsą pomidorową. Posypujemy serem. Rozgrzewamy dużą patelnię (taką żeby zmieściła się na niej tortilla), położyć na nią jedną tortille.  Smażyć aż spód się troszkę zarumieni. Przykryć talerzem, odwrócić patelnię, tak żeby tortilla znalazła się na talerzu i ponownie zsunąć tortillę na patelnię, żeby się przyrumieniła drugą stroną a ser stopił.  Ponownie przykryć talerzem, odwrócić patelnię i przełożyć tortillę na talerz. Gotowe quasadillę pokroić na trójkąty.  Porcje położyć na talerzu. Na wierzch położyć po porcji sałaty z sosem, posypać  pokrojonymi pomidorami, piórkami cebuli, kukurydzą, na środek dać po łyżce salsy. Udekorować limonką,  skropić oliwa z oliwek . Gotowe... i jak?
      • Oczywiscie salsy jest dużo można ja wykorzystać na później.
      •                     

Przepisy na sałatki Fit & Easy




12 komentarzy:

  1. Te kolory na talerzu zachwycają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i lekko! A duzo salsy = duzo dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u Ciebie widze kolejne cudo...;) bardzo apetycznie wyglada ta sałatka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda mega apetycznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała sałatka, piękna, kolorowa i zapewne przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam , robię właśnie po raz drugi te PYSZNOŚCI :)) + grilowana pierś drobno pokrojona do środka - bardziej syte na danie obiadowe po całym dniu pracy , dzięki za przepis - pozdrawiam , bożena

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger