Konkurs - makaron rządzi, czyli wersja z cytrynowym tuńczykiem

Zapraszam na konkurs wszystkich, którzy jak ja uwielbiają makaron, w ramach kampanii  "Makaron rządzi zdrowo"w którym do do wygrania są trzy zestawy gadżetów z tej akcji: książka kucharska "Makaron - My story!" z przepisami gwiazd, smycz, notesik z magnesem i magnes na lodówkę - sympatyczne i przydatne w kuchni. Narody zostaną wysłane bezpośrednio przez organizatora akcji. 

Temat konkursu to "Przekąska fit z makaronem, czyli jak jeść zdrowo i kolorowo".  

Aby wziąć udział w konkursie wystarczy:
- na Facebooku polubić moją stronę, czyli Mój kulinarny pamiętnik 
- od dzisiaj do 27.01 do godz. 23.59 zamieścić w komentarzach pod tym postem swoje pomysły na przekąskę nie więcej niż 3 jedna osoba. 

Spośród uczestników wybiorę 3 osoby, których przepisy uznam za najciekawsze i najzdrowsze.  Nie zapomnijcie podać do siebie kontaktu (maila lub nr telefonu, czy nr gg).  


Dla zachęty przedstawiam wypróbowany przeze mnie przepis właśnie z tej książki,  autorstwa Katarzyny Kwiatkowskiej, aktorki znanej głównie z programu "Szymon Majewski Show" odtwórczyni roli K.Jandy, N.Rokity, K.Czubówny, czy J.Kwaśniewskiej. 



Makaron z sosem cytrynowym
  • 200 g tagliatelle szpinakowego (ale może być penne, spaghetti)
  • puszka tuńczyka w oleju
  • cytryna
  • chlust oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz
Skórkę z cytryny zetrzeć. Makaron ugotować al dente. Na patelni na rozgrzaną  oliwę wrzucić obrane ząbki czosnku, zeszklić do zbrązowienia i zdjąć z patelni. Następnie na samą oliwę dajemy skórkę z cytryny, która się szybko przyrumieni, odda swój aromat, po czym ją zdejmujemy i wrzucamy na patelnię posiekaną natkę i kawałki tuńczyka. Mieszamy, dodajemy sok z 1/2 cytryny, przyprawiamy pieprzem i gotowe. Teraz wystarczy dodać wcześniej ugotowany makaron, wymieszać wszystko razem - smacznego. 


36 komentarzy:

  1. makaron z łososiem

    200 g makaronu tagiattele ..uprzednio ugotowany

    4 plastry łososia wędzonego .. pokrojonego w paseczki

    na sos :

    serek philadelphia o smaku pieczonej papryki

    100g szpianaku swiezego lub mrozonego .. ugotowanego

    sok z połówki cytryny

    4 ząbki czosnku wycisniętego

    pół pęczka koperku

    sól

    pieprz

    2 łyżki olivy

    wszystko razem blendujemy robiąc sos ... dodajemy makaron ... dodajemy łososia i pozypujemy ziarnami słonecznika

    SMACZNEGO :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolorowy makaron z krewetkami

    200 g makaronu "kolorowe muszle małe" gotujemy

    100 g krewetek usmazonych na maśle

    100 g fasolki szparagowej zielonej lub zielonej i żółtej gotujemy

    wszystkie składniki mieszamy

    doprawiamy szafranem , sola i chili świeżą medium czerwoną pokrojona drobno

    dusimy lekko podlewając "najlepiej" bulionem może być rybny ale nie koniecznie :)

    smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że skoro notesik, to z magnesem a nie magnezem. Magnes - do przyciągania, magnez - do łykania ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepiej łapac za słowka .. nie omylni ci co nic nie robia

    OdpowiedzUsuń
  5. @olesia Widzę błąd - zwracam uwagę. To może zdarzyć się każdemu i myślę, że Autorka bloga nie będzie miała do mnie żalu. A co do Ciebie, to "nieomylni" pisze się razem.

    OdpowiedzUsuń
  6. hehe specalnie napisałam z błędem ... ale czy to czasem nie jest blog kulinarny ? czy istotna jest pisownia? czy przekaz i przepisy ?.. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam Cię Bernadeto, że nie na temat makaronu będzie moja wypowiedź, ale "nóż mi się w kieszeni otwiera", jak czytam takie komentarze. Jestem Polką, moim językiem ojczystym jest język polski i poprawne posługiwanie się nim w mowie i piśmie jest moim obowiązkiem. Jest obowiązkiem KAŻDEGO Polaka. Podejście typu "czy istotna jest pisownia?" (rozumiem, że w domyśle - nie jest), obraża mnie i pozostałe 36 milionów moich Rodaków.

      Usuń
    2. Agna nic nie szkodzi, ja też staram się pisać poprawnie swoje posty więc moje wczorajsze błędy zrzucam na fakt zmęczenia bo pisałam ten tekst przed północą.

      Usuń
    3. Podczytuję Cię regularnie i bardzo dobrze się Ciebie czyta (blogów, a błędy zdarzają się każdemu ;) Chodziło mi raczej o postawę Olesi, która, mam wrażenie, jest typowa dla młodszego pokolenia wychowanego na komputerach, a nie gazetach i książkach. Mam tu na myśli głównie dwudziestolatki, czyli około 10 lat młodsze ode mnie osoby. Pracuję ze studentami i widzę, że z roku na rok ilość osób posługujących się poprawną polszczyzną maleje. Mnie osobiście to bardzo boli...

      Usuń
    4. zle mnie drogie Panie zrozumialy .... Bernadeta oglosila konkurs , zamiast czekac na przepisy to utwozyl sie bezsensowny dialog ... nie z mojej winy..przepraszam Cie Bernadetto .. bezsensownie wtraciłam sie broniac ..pozdrawiam

      Usuń
    5. nie gniewam się każda rozmowa może być pouczająca.

      Usuń
    6. Ad Agna
      Liczba osób a nie 'ilość osób':-)

      Ha! Właśnie znalazłam wspaniałą propozycję na dzisiejszy obiad:-)
      Dzięki Bernadeta!

      Usuń
  7. U mnie też trwa konkursik ;) http://gruszkazfartuszka.blox.pl/2012/01/makaron-rzadzi-zdrowo-konkurs.html Serdecznie zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  8. ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM






    Składniki:






    łyżka oliwy

    7 kulek mrożonego szpinaku

    4 ząbki czosnku

    3-4 liście świeżej bazylii

    szczypta suszonego rozmarynu

    sól, pieprz

    2 łyżki śmietany 30%

    jedna czubata łyżka serka topionego czystego

    łazanki (dowolna ilość)



    Przygotowanie:



    Oliwę rozgrzałam na patelni, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko zrumieniłam, wrzuciłam szpinak i poszatkowaną bazylię, podlałam dwoma łyżkami wody. Dusiłam pod przykryciem ok 10 minut ( do rozmrożenia się szpinaku). Zdjełam pokrywkę dodałam śmietanę i serek topiony, dokładnie wymieszałam i znów przykryłam. Od czasu do czasu mieszając sprawdzałam czy serek topiony uzyskał jednolitą konsystencję (serek również zagęści szpinak).



    Łazanki ugotowałam w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty suszonego rozmarynu.

    Odcedziłam i wymieszałam ze szpinakiem, chwilkę jeszcze potrzymałam na ogniu.

    Podałam w towarzystwie warzyw gotowanych na parze: brukselki, fasolki szparagowej, brokuła,kalafiora i marchewki. Warzywa te ugotowałam dodając do pojemnika z wodą łyżeczkę soli czosnkowej, kilka listków bazylii i pieprzu ziołowego.

    Islander85

    OdpowiedzUsuń
  9. SZYBKI MAKARON Z TYM, CO ZNALAZŁAM W LODÓWCE




    Składniki :

    4 plastry surowej, wędzonej wędliny ( u mnie szynka szwarcwaldzka)

    2 ząbki czosnku

    1 cebula

    1 pomidor

    1 papryka (kolor dowolny, u mnie czerwona)

    sól, świeżo mielony pieprz

    1 łyżka oliwy z oliwek

    4 łyzki wody

    1 łyżka koncentratu pomidorowego



    3-4 garście dowolnego makaronu - u mnie padło na kolanka:)



    Przygotowanie:

    Oliwę wlałam na rozgrzanego woka, dodałam pokrojony w plasterki czosnek, przesmażyłam, dodałam pokrojoną w kostkę wędlinę i poszatkowaną cebulkę. Smażyłam ciągle mieszając. Wrzuciłam paprykę pokrojoną w paski, znów przemieszałam, doprawiłam do smaku. Pomidora pokroiłam na 8 części, dodałam do reszty. Dodałam wodę i koncentrat. Doprowadziłam do wrzenia.

    Makaron ugotowałam w lekko osolonej wodzie, odcedziłam, przelałam zimną wodą, przerzuciłam do woka z warzywami, wszystko dobrze wymieszałam i szybko zjadłam.

    Islander85

    OdpowiedzUsuń
  10. SAŁATKA MAKARONOWA



    Składniki:

    penne kolorowe

    pierś z kurczaka

    ananas z puszki

    kukurydza konserwowa

    sól

    pieprz

    papryka słodka

    majonez

    śmietana

    olej



    Przygotowanie:

    Makaron ugotować al dente.Odcedzić. Przełożyć do miski.

    Pierś z kurczaka doprawić do smaku, przesmażyć z obu stron na oleju,niezbyt długo,aby w środku została soczysta,a nie sucha. Wystudzić. Pokroić w kostkę.

    Ananasa pokroić również w kostkę. Dodać razem z piersią do makaronu. Kukurydzę odcedzić,dodać do reszty składników.Majonez i śmietanę wymieszać 1:1,dodać. Wszystko dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku wg uznania. Przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę.

    Islander85

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Islander85 podaj do siebie jakiś kontakt możesz przysłac na maila jesli nie chcesz go upublicznić. bernika@o2.pl

      Usuń
  11. Witajcie, bardzo fajny konkurs, bo wiele osób tak jak ja uwielbia makaron i wiele osób - tak jak ja- ma problemy z tyciem. No wiec ja nie umiem odmówić sobie makaronu (zwłaszcza spaghetti mojej babci). Ona robi najlepsze spaghetti na świecie! Pachnące, soczyste, pyszne i banalne proste!. Ja też mam swoje sposoby jak jeść makaron i nie przytyć. Zacznę od tego makaronu mojej babci, bo jest naprawdę fantastyczny:
    Oczywiście makaron spaghetti, ale pełnoziarnisty (najlepiej całe opakowanie:P)
    A na końcu zapraszam serdecznie na mój blog!
    Pół opakowania sosu podravki z oliwkami (można zrobić go samodzielnie:przecier pomidorowy, oliwki, sól, pieprz, odrobina bazylii)
    Biała kiełbaska surowa(4 sztuki)
    ser (najzdrowszy jest zwykły, żadne odtłuszczony. Chcę podkreślić,że odtłuszczony żółty ser to jedno z największych świństw! Sama chemia. Lepiej zjeść trochę mniej normalnego sera niż taki!)
    Makaron gotujemy, sos też gotujemy i w trakcie gotowania wyciskamy kuleczki z kiełbaski. Gotujemy koło 4 minut z kiełbaskami, i podajemy - szybkie, pyszne i bardzo mało kaloryczne!)
    Kolejny przepis, którym chcę się z wami podzielić to przepis wegetariański- bo przecież nie zawsze i nie do wszystkiego musimy wrzucać mięcho! Przepis o którym mówię to po prostu makaron z brokułami.Brokuły uwielbiam ( w przeciwieństwie do kalafiorów - fuj!) Są super zdrowe, smaczne i można jeść je do syta (bardzo niski indeks glikemiczny- zabijają głód i nie powodują nagłej chęci na słodkości). Do przygotowania mojego brokułowego makaroniku używam:
    wstążki pełnoziarniste(w sumie to w domu nie używamy niepełnoziarnistego makaronu!)
    Brokuły,
    szklanka bulionu warzywnego,
    szczypta gałki muszkatołowej,
    pęczek szczypiorku,
    biały serek (ok 100g)
    twaróg (chudy naturalnie)100g.
    pieprz i sól.
    Wstążki gotujemy,
    brokuły myjemy,odkrawamy różyczki ze 300-400g i gotujemy około 5-6 minut pod przykryciem, na średnim ogniu aż będą ugotowane, ale jeszcze kruche. Nie mogą być za miękkie, bo zrobi się paskudna papa! Przyparawiamy je solą, pieprzem i gałką.
    Myjemy szczypiorek, siekamy bardzo drobno i mieszamy z serkiem i twarożkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Nakładamy makaron, kładziemy brokuły (muszą być gorące!) i polewamy sosem. I smacznego! Pyszne!
    I ostatni (ale nie najgorszy) przepis na Tęczowe rurki penne z krewetkami!
    4 szklanki penne makaronu ...pełnoziarnistego!
    1 łyżeczka oliwy z oliwek,
    1 nieduża cebulka (posiekana),
    ząbek czosnku (najlepszy na odporność!),
    czerwona papryka,
    nieduża garść suszonych grzybków albo ok 5 pieczarek,
    400g krewetek średniej wielkości,
    jogurt naturalny,
    szczypiorek,
    ser
    pieprz i sól do smaku.
    Gotujemy rurki.
    Krewetki obieramy i gotujemy, aż nie zrobią się elegancko różowe.
    Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę, paprykę, czosnek i grzyby, dodajemy soli i pieprzu, zalewamy jogurtem wymieszanym ze szczypiorkiem. Dodajemy ugotowane wcześniej krewetki i dusimy 3-4 minuty a następnie stawiamy na małym ogniu czekamy aż nasz sos zgęstnieje.
    Na gorący makaron lejemy gorący sos i zasypujemy odrobiną sera dla prawidłowego efektu - ciąąąągnięęęćia!
    Dużo osób uważa, ze każdy makaron smakuje tak samo, ale ja najbardziej uwielbiamw smaku penne, ale w technice jedzenia kocham spaghetti, bo świetna jest zabawa, jak wciąga się tak długi makaron, że na końcu pstryka w nos sosem;P MMMMM!
    A na koniec pragnę serdecznie zaprosić na mój blog: http://www.zuzia.mec.com.pl/
    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  12. Leczo wegetariańskie z cukinia, pomidorkami, jabłłkiem i makaronem.


    Składniki dla 1 osoby - na jedną porcję:

    60 g makaronu pełne ziarno ( u mnie rurki Lubelli)
    150 g młodej cukini
    100 g jabłka
    100 g pomidora ( ja używam cherry o tej porze roku)
    natka pietruszki
    15 g oliwy (1,5 łyżki)
    sól, pieprz


    Przygotowanie:

    makaron ugotować
    cukinię umyć i pokroić na 0,3 cm plasterki (całą, ze skórką)
    jabłko obrać i pokroić na dużą kostkę ( obrane, bez skórki)
    pomidorki umyć, zostawić szypułki, przekroić na pół, ale nie do końca - mają zostać całe
    rozgrzewamy oliwę na patelni i najpierw dusimy cukinię z każdej strony ( około 5-7 minut, potem dodajemy jabłko ( dodatkowo z 3 minutki) , natkę pietruszki, przemieszać i na końcu pomidorki, żeby delikatnie puściły soki, solimy, pieprzymy i dodajemy ugotowany makaron, jeszcze chwilę dusimy i wykładamy na talerz

    http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Makron z pieczonymi pomidorkami cherry

    Składniki:
    60g pełnoziarnistego makaronu
    kilka pomidorków cherry
    duży ząbek czosnku
    1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
    sól ziołowa
    suszony tymianek

    Pomidorki przekroić na pół (lub na ćwiartki), Natrzeć wyciśniętym czosnkiem, posypać solą ziołową i tymiankiem, polać oliwą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20-30 minut w temp. 180 stopni.
    W tym czasie ugotować makaron wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z pomidorkami. Można jeść samo lub z serem, np. mozzarellą.

    adres e-mail w profilu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. opakowanie makaronu
    Składniki
    opakowanie makaronu
    puszkę śledzia
    3 jajka
    1 puszka kukurydzy
    pietruszka
    sól
    5 dużychk łyżek majonezu


    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Jajka także ugotować na twardo w osolonej wodzie. Gotowy makaron przełożyć do miski dodać kukurydzę, rozdrobnionego śledzia, majonez, jajka pokrojone w kostkę, pokrojoną pietruszkę oraz przyprawy według uznania. Wymieszać i włożyć na ok 1 godzinę do lodówki.
    e-mail: tusia.tunia@poczta.onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  16. Składniki na danie dla 6 osób:

    Główne:
    500 gr orkiszowych wstążek
    500 ml mleka sojowego, lub sojowo - ryżowego
    60 gr masła
    50 gr maki orkiszowej
    70 gr sera gorgonzola
    70 gr sera gouda
    70 gr sera Gruyère lub Appenzell
    70 gr parmezanu

    Pozostałe:
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli morskiej
    1 łyżeczka kolorowego pieprzy z młynka
    1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej

    Sposób wykonania:

    Makaron włożyć do wrzącej, osolonej i z łyżeczką oliwy, wody i gotować najwyżej dwie minuty. Po odcedzeniu włożyć do formy, w której będziemy zapiekać. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez kilka minut. Dodać mleko i połowę z każdego rodzaju sera. Gotować aż do całkowitego rozpuszczenia się serów. Następnie sos dodać do makaronu i dobrze wymieszać. Na wierzch położyć pozostałe sery. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać w temperaturze 200°C przez 25 minut. Można podawać z sosem pomidorowym: (http://nietypowewypieki.blogspot.com/2012/01/sos-arrabiata.html).

    http://nietypowewypieki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja ostatnio zaimprowizowałam i zrobiłam pyszny makaron z krewetkami i brokułem i tym przepisem się podzielę, bo jest pyszny, kolorowy i do tego mega zdrowy! :)

    Makaron fettuccine z krewetkami i brokułem dla 2 osób:
    160g suchego makaronu fettuccine
    200g krewetek królewskich (mogą być mrożone)
    200g brokuła podzielonego na małe różyczki
    10 łyżek sosu słodko-pikantnego chilli

    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić. Krewetki obrać z ogonków i wrzucić na wok, dodać sos.
    Brokuła zblanszować w osolonej wodzie przez około 2 minuty, odcedzić i dodać do krewetek, całość ciągle, ale delikatnie mieszać, podgrzewając.
    Dodać makaron i dokładnie zamieszać, podawać natychmiast.

    Kontakt:
    lew.domi@gmail.com

    Pozdrawiam serdecznie,
    Domi :)

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja podaję moją Lekką Sałatkę z makaronem:

    Składniki (na 4 porcje):


    125 g drobnego makaronu
    250 g pomidorków koktajlowych lub zwykłych
    2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
    pół szklanki oliwek (użyłam zielonych)
    2 łyżki kaparów, odsączonych
    250 g sera mozzarella lub feta
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki posiekanej bazylii
    dressing- 5 łyżek oliwy, 3 łyżki octu z czerwonego wina, ząbek czosnku drobno posiekany, sól, świeżo mielony kolorowy pieprz


    Makaron gotujemy z dodatkiem soli al dente. Przelewamy zimną wodą i studzimy. Ser kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół (zwykłe pomidory kroimy pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę). Do makaronu dodajemy pomidorki, ser, posiekaną dymkę, zioła i oliwki. Przygotowujemy sos- dokładnie łączymy oliwę z octem, dodajemy czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podaję do siebie mail: violast11@tlen.pl

      Usuń
    2. przykro mi ale zgłoszenie nie będzie brane pod uwage ze względu ze jest to plagiat z blogu Filozofia Smaku. Czy tak trudno wymyślić własną przekąske z makaronem?

      Usuń
  19. to ja dorzucę swoją ulubioną sałatkę krewetkową:
    20 szt. dużych krewetek
    pęczek szczypiorku
    pęczek rzodkiewek
    mała puszka kukurydzy
    ok. 15 nitek spaghetti
    kilka suszonych pomidorów
    makaron ugotować al dente a krewetki w wodzie z octem winnym i przyprawami (oregano, tymianek, estragon), szczypiorek, pomidory pokroić, rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce, wszystko wymieszać i polać sosem
    sos:
    4-5 łyżek wody
    szczypta soli i pieprzu
    łyżeczka miodu
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
    dwie łyżeczki musztardy
    dwa ząbki czosnku
    1/3 szklanki oliwy (ja używam tę z suszonych pomidorów)
    wszystko wymieszać energicznie
    i jest pysznie ...

    pozdrawiam :)
    elle
    emill1@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepis violast jest skopiowany słowo w słowo z mojego bloga- http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/09/letnia-saatka-z-makaronem-gp-woch.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o kurcze na takiego obrotu sprawy się nie spodziewałam, szczyt wszystkiego. Panno Malwino przepraszam ale jak widzisz plagiatorstwo szerzy sie w tempie zastraszającym. Oczywiście ten przepis nie będzie brany pod uwage, chociaż szkoda bo jest bardzo fajny, i chętnie wzięłabym go jako twoje zgłoszenie. Dzięki za czujność.

      Usuń
  21. Przy okazji dodam i mój przepis na makaronową przekąskę

    Składniki (na 4 porcje):
    - 90 g drobnego makaronu
    - 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
    - 1 szklanka ugotowanej drobnej białej fasolki
    - 3 średniej wielkości papryki (w różnych kolorach)
    - sos- dwie małe garści liści bazylii, mała garść świeżej natki pietruszki, 10 suszonych pomidorów z oliwy (lub więcej wedle preferencji), 2 duże ząbki czosnku, 6 łyżek oliwy, 6 łyżek octu z białego wina, 2 łyżki soku z cytryny, sol i pieprz do smaku

    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kosteczkę. W misce łączymy makaron, ciecierzycę, fasolkę, papryki. Przygotowujemy sos- w wysokim pojemniku za pomocą blendera miksujemy czosnek, pomidory, bazylię, natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę i ocet. Sałatkę delikatnie mieszamy z sosem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    pozdrawiam

    mail-m.lollypops@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja również polecam pyszną sałatkę makaronową z tuńczykiem. Aby była mniej kaloryczna możemy majonez zastąpić jogurtem naturalnym lub zupełnie z niego zrezygnować, dodając tuńczyk w oleju roślinnym zamiast w wodzie.

    Składniki:

    ok. 200g makaronu (najlepiej pełnoziarnistego)
    1 puszka tuńczyka w oleju lub w wodzie (ja preferuję w kawałkach, ponieważ sama mogę rozdrobnić na takie kawałki jakie chcę)
    3 ogórki konserwowe
    1/2 puszki kukurydzy
    1 mała cebula lub ok 1/2 białej części pora
    3 jajka
    sól, pieprz
    majonez, ew. jogurt naturalny

    1. Makaron ugotować według preferencji.
    2. Cebulę, ogórki i jajka pokroić w kostkę (jajka nie zbyt drobno).
    3. Wszystkie składniki połączyć, doprawić przyprawami, ewentualnie dodać jogurt lub majonez.
    4. Schłodzić w lodówce ok. 1h.

    Smacznego

    greese@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Cannelloni z farszem pieczarkowo - drobiowym, w sosie beszamel i pomidorowym

    Składniki na danie dla 4 osób:

    Główne:
    20 cannelloni

    Pozostałe:
    Farsz:
    400 gr szynki drobiowej (u mnie z kurczaka)
    300 gr pieczarek

    Sos pomidorowy:
    8 - 10 dużych, dojrzałych pomidorów*
    3 listki szałwii
    2 łyżeczki oleju do smażenia (u mnie Omega 3)
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    1 gałązka rozmarynu
    1 łyżeczka mielonego tymianku
    1 łyżeczka soli morskiej
    1 łyżeczka kolorowego pieprzu

    Sos beszamel:
    500 ml mleka sojowego, lub sojowo - ryżowego
    125 gr mozzarelli
    50 gr parmezanu
    30 gr masła

    Sposób wykonania:

    Cebule pokroić na drobno, czosnek przecisnąć przez praskę i smażyć na patelni. W blenderze zmiksować pomidory (mogą być ze skórką) i zioła. Dodać do cebuli i razem poddusić. Po kilku minutach, przelać do głębszej formy, w której będziemy piec.

    Pieczarki pokroić i usmażyć, dodać pokrojoną szynkę drobiową, doprawić do smaku. Ja dodałam jeszcze cebulę, bo dobrze smakuje w towarzystwie pieczarek. Farszem napełniać cannelloni i układać blisko siebie na sosie w formie.

    Następnie, w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i powoli dolewać mleko, ciągle mieszając. Na końcu dodać sery i mieszać do momentu ich całkowitego rozpuszczenia się. Sosem beszamel polać cannelloni.
    Wstawić formę do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez 40 minut.

    * Jeśli jest to tylko możliwe, unikam jedzenia z puszek, tak jak np. pomidory w puszce.

    Przepis z inspiracji "Oven Baked".

    nietypowewypieki@googlemail.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Lasagne o smaku pesto

    Proste i szybkie danie, a przy tym wykwintne. Niepowtarzalny jego smak zapewnia zrobione w domu pesto . Zachęcam do wypróbowania przepisu.

    Składniki na danie dla 4 osób:
    Główne:
    20 wstąg lasagne

    Pozostałe:
    Pesto:
    200 ml oliwy z oliwek
    50 gr orzeszków pinii
    2 garście liści świeżej bazylii
    3 ząbki czosnku

    Sos beszamel:
    500 ml mleka sojowego lub sojowo - ryżowego
    170 gr + 30 gr startego parmezanu
    50 gr mąki orkiszowej
    50 gr masła
    1 łyżeczka soli morskiej
    1 łyżeczka kolorowego pieprzu
    1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej

    Sposób wykonania:
    Lasagne gotować przez 5 minut, w dużym garnku, w solonej wodzie. Następnie wypłukać w zimnej wodzie i kłaść na rozłożony ręcznik papierowy tak oby boki nie stykały się ze sobą. Poczekać aż wyschną.

    W międzyczasie:
    Opłukane liście bazylii i czosnek włożyć do blendera. Stopniowo dodawać oliwę, a na końcu orzeszki. Dobrze zmiksować.

    Następnie, w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i powoli dolewać mleko, ciągle mieszając. Na końcu dodać ser i mieszać aż zrobi się jednolita masa. Dodać przyprawy. 3/4 sosu beszamel wymieszać z pesto. Do reszty dodać 30 gr parmezanu i zachować na później.

    Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Położyć pierwszą warstwę lasagne, polać każdą część dwoma łyżkami pesto i lekko posypać parmezanem. Powtarzać proces, aż do momentu zużycia wszystkich składników. Ostatnią warstwę polać zachowanym beszamelem.

    Wstawić naczynie do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez 25 minut.

    http://nietypowewypieki.blogspot.com/
    Zapraszam do obejrzenia zdjęć na moim blogu już jutro.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger