Krokiety dziadowskie z kuchni staropolskiej

Dzisiejsza propozycja w ramach akcji "Gotujmy po polsku", której patronem jest serwis zPierwszegoTloczenia.pl to potrawa z kuchni staropolskiej czyli krokiety z kapustą, ziemniakami, kaszą i pieczarkami tzw. dziadowskie. Danie pyszne, proste, odmienne od zazwyczaj robionych krokietów, oszczędne bo można wykorzystać wszystko to co mamy prawie zawsze w kuchni, postne więc idealne na wigilijny stół.  Przepis z książki "Kuchnia Polska 1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz




Krokiety dziadowskie

  • czubata szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • szklanka ugotowanych ziemniaków
  • szklanka zasmażonej kiszonej kapusty
  • 10 pieczarek 
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki zmiażdżonego kminku
  • tarta bułka
  • tłuszcz do smażenia - smalec i olej pól na pół

Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, ząbek czosnku i pieczarki. Kaszę, ziemniaki, kapustę,  cebulę z pieczarkami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.  Do masy dodajemy jajko, przyprawy, natkę, doprawiamy wg smaku tak by krokiety były pikantne. Z masy formujemy ok 10 krokietów. Jeżeli masa jest zbyt rzadka wystarczy dosypać do niej bułki tartej. Każdego krokieta panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.  Podajemy z barszczem czerwonym albo sosem grzybowym lub pieczarkowym. 







10 komentarzy:

  1. nie znam takich, ale przepis brzmi bardzo ciekawie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja pysznie! A jesli "dziadowskosc" polega na oszczednosci, to czemu nie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie jedzonko! Są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się - kasza, kapucha, ziemniaki. Solidne, w sam raz na zimę.

    OdpowiedzUsuń
  5. dzięki, niby ubogie w składniki ale zawsze je mamy w lodówce. nasi dziadowie wiedzieli co dobre.

    OdpowiedzUsuń
  6. Całkiem ciekawy przepis, do tego tani, szybki i prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam krokiety pod każdą postacią!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger