sobota, 27 stycznia 2018

Winny kapuśniak z czerwonej kapusty

Co robi mąż w domu gdy sie nudzi a musi zrobić obiad? Wymyśla dania. A z czym? A z tym co znajdzie. Tym razem padło na czerwoną kapustę, która lekko dogorywała swojego żywota w lodówce. Mąż zrobił z niej kapuśniak na winie i occie balsamicznym. I powiem wam że mu całkiem fajnie wyszedł ten eksperyment. Zupa była naprawdę dobra.  


kapusniak, wino, kapusta, zupa, czerwona, bernika, obiad, kulinarny pamietnik

Winny kapuśniak z czerwonej kapusty
  • 500 g czerwonej kapusty (1/2 główki)
  • wędzone kości wieprzowe (u mnie 3)
  • laska kiełbasy zwyczajnej
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • szklanka - 250 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżka musztardy francuskiej
  • ½ łyżki octu balsamicznego
  • około 1 i 1/2 l wody


Kości umyć, zalać 1,5 l zimnej wody. Warzywa (oprócz kapusty) obrać i dodać do mięsa. Wsypać ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Gotować około 40 minut.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kapustę poszatkować, kiełbasę pokroić w plasterki. Warzywa i kiełbasę dodać do zupy, wlać wino. Gotować 30 minut.
W międzyczasie w osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki.
Z gotowej zupy wyłowić kości, marchew, pietruszkę, seler. Kości obrać z mięsa, mięso dodać ponownie do zupy, ziemniaki także. Całość doprawić do smaku pieprzem, tymiankiem, musztardą francuską i octem balsamicznym. Gotować wszystko razem na wolnym ogniu ok 10 minut.  Smacznego.

kapusniak, wino, kapusta, zupa, czerwona, bernika, obiad, kulinarny pamietnik

kapusniak, wino, kapusta, zupa, czerwona, bernika, obiad, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz