poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Salatka jarzynowa na zielonym biszkopcie

Każdy z nas zna i zapewne lubi sałatkę jarzynową. Każdy ma swój własny niepowtarzalny przepis, proporcje i dodatki. Ale czy robiliście już sałatkę na biszkopcie, w dodatku zielonym szpinakowym? Myślę, że nie. Dlatego warto poeksperymentować i przy następnej okazji pikniku, grillu, majówce, domowym przyjęciu zaserwować gościom taką wersję. Zapewniam, że ich w pełni zaskoczycie. Ja użyłam mrożonego szpinaku Poltino, ale wy możecie użyć np świeżego.

salatka jarzynowa, salatka, poltino, szpinak, biszkopt. kuchnia polska, bernika, kulinarny pamietnik, przyjecie, obiad, goscie

Sałatka jarzynowa na zielonym biszkopcie
  • 3 ugotowane marchewki
  • 2 ugotowane pietruszki
  • 3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • puszka groszku konserwowego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 1 cebula dymka 
  • pęczek natki pietruszki
  • majonez
  • sól
  • pieprz
biszkopt:
  • 150 g szpinaku po odmrożeniu Poltino lub świeżych liści
  •  3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 



Kostki szpinaku odmrozić. Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Szpinak (odmrożony lub świeży) zmiksować na gładki krem z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku. Do masy przesiać przez sito mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, pieprz, gałkę. Całość wymieszać na wolnych obrotach. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie połączyć ze szpinakową masą. Formę o wymiarach 20x30 cm (im mniejsza blaszka tym biszkopt będzie wyższy, zależy od was jaki chcecie) i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę i włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec 30 minut.
Po upieczeniu biszkopt zostawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować sałatkę.

Warzywa w skórkach ugotować (mogą być wykorzystane np z rosołu). Wystudzić obrać. Pokroić w równą małą kostkę 2 marchewki (jedną najmniejszą odłożyć na później), pietruszkę, ziemniaki, ogórki, cebulkę dymkę razem z zieloną częścią. Włożyć wszystko w do miski i wymieszać. Dorzucić osączony groszek z puszki. Na koniec dodać posiekane jajka oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Dodać majonez, sól, pieprz i dokładnie, ale delikatnie całość wymieszać.

Wystudzony biszkopt zdjąć z papieru, włożyć ponownie do foremki. Sałatkę równomiernie rozłożyć na biszkopcie. Na wierzch zetrzeć marchewkę i posypać natką. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem pokroić na niewielkie kawałki.  


salatka jarzynowa, salatka, poltino, szpinak, biszkopt. kuchnia polska, bernika, kulinarny pamietnik, przyjecie, obiad, goscie

salatka jarzynowa, salatka, poltino, szpinak, biszkopt. kuchnia polska, bernika, kulinarny pamietnik, przyjecie, obiad, goscie

1 komentarz:

  1. Naprawdę ciekawy pomysł :) Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń