sobota, 29 kwietnia 2017

Naleśniki bezglutenowe z pieczarkowym nadzieniem

Czy zawsze musimy jeść mięso? Okazuje się ze dla większości Polaków nie istnieje obiad bezmięsny. Zakorzenione mamy ze ma być porcja mięsa, pół talerza ziemniaków, no jakaś może suróweczka. Większość naszych mam tak gotuje a ojcowie nie wyobrażają sobie żeby na talerzu pojawiła się kasza, warzywa, coś co będzie lekkie zdrowe i bezmięsne. Dlaczego jesteśmy do tego tak przywiązani? A gdybyśmy pomyśleli że życie eko to też ograniczenie zjadania ilości mięsa? Myślicie że to mit, że to nieprawda... to zapraszam na poniższy wpis, dowiecie się co to jest "Punkt krytyczny - Energia odNowa" oraz na przepis na bezmięsne danie, czyli naleśniki z pieczarkami.

nalesniki, pieczarki, bez glutenu, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


Naleśniki bezglutenowe z pieczarkowym nadzieniem


naleśniki:
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli morskiej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka (dowolnego, ja użyłam mleka bez laktozy)
  • 30 g oleju kokosowego
nadzienie:
  • 400 g pieczarek
  • śmietana 18%  kubek ok 200 ml
  • 100 g gorgonzoli
  • pieprz
  • sol
  • 1 ząbek czosnku
  • cebula 
  • garść liści szpinaku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • oliwa do smażenia ok 2 łyżek

Do miski wsypać wszystkie mąki, dodać sól, wbić jajka oraz wlać mleko. Całość zmiksować na gładkie ciasto lub wymieszać rózgą. Na patelni roztopić olej, odstawić by lekko przestygł, a następnie dodać go do masy i ponownie całość wymieszać rózgą lub mikserem. Ciasto odstawić na 30 minut.
Dobrze rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Smażyć naleśniki wlewając porcję ciasta na patelnię tak, aby zakryło całą patelnię cienką warstwą. Smażyć przez około pół minuty z każdej strony. Odłożyć na talerz i smażyć pozostałe naleśniki. Podać z ulubionym nadzieniem.

Nadzienie. Pieczarki kroję w kostkę, cebulę drobno siekam, czosnek również. Na rozgrzanej patelni z olejem wrzucam pieczarki i je obsmażam, dodaję cebule i czosnek oraz przyprawy curry, kumin, sól i pieprz. Wszystko smażę przez kilka minut. Podlewam śmietaną, dodaje gorgonzolę i wrzucam liście szpinaku. Smażę mieszając aż liście stracą na objętości, a ser się roztopi. Na każdy naleśnik nakładam nadzienie, zawijam i układam na talerze.



nalesniki, pieczarki, bez glutenu, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


Wracając do bycia eko w naszym codziennym życiu i żywieniu. Tak się składa nasze codzienne wybory wpływają na klimat, także te związane z dietą. W skali globalnej odsetek emisji gazów cieplarnianych pochodzących z hodowli zwierząt jest wyższy niż ten pochodzący z transportu. Każdy spożywany przez nas produkt wiąże się z emisją do atmosfery określonej ilości dwutlenku węgla. Na podstawie badań przeprowadzonych w Niemczech ustalono, że produkty spożywcze takie jak m.in. mięso, nabiał, warzywa, owoce a także kawa i cukier wchodzące w skład diety przeciętnego mieszkańca tego kraju powodują emisję do atmosfery średnio 1991 kilogramów CO2 rocznie na osobę. Największy udział mają w tym produkty pochodzenia zwierzęcego. Produkcja mięsa przyczynia się do rocznej emisji 723 kilogramów CO2 na osobę, nabiał zaś 548 kilogramów na osobę. Globalnie, hodowla zwierząt odpowiada za 18% emisji antropogenicznych gazów cieplarnianych, jednak zaledwie kilka procent z nich pochodzi bezpośrednio od zwierząt. W większości zwiększoną emisję powoduje intensywne wylesiania terenów i zastępowanie je pastwiskami. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa szacuje, że w efekcie wylesiania do atmosfery emitowane jest nawet 2,4 mld ton CO2 rocznie. Jeżeli chcemy przyczynić się do zmniejszenia emisji CO2 do atmosfery warto także kupować produkty od lokalnych dostawców, zamiast wybierać te transportowane na duże odległości.
Wybierajmy mądrze, świadomie, patrząc w przyszłość, ucząc ekologii przyszłe pokolenia. Planeta nasza jest tylko jedna.

I ten temat a także wiele innych związanych z ekologią, porusza pierwszy polski pełnometrażowy film oraz dziesięcioodcinkowy serial na temat zmiany klimatu i nieuniknionej rewolucji energetycznej „Punkt krytyczny - Energia odNowa". Premiera filmu odbędzie się 14 maja 2017r. w trakcie otwarcia festiwalu Millennium Docs Against Gravity w Warszawie. Oprócz pokazów podczas festiwalu, „Punkt krytyczny - Energia odNowa" będzie można zobaczyć w ośmiu polskich miastach: Krakowie, Bydgoszczy, Gdańsku, Gdyni, Szczecinie, Katowicach, Łodzi, Lublinie i dwóch za granicą: Berlinie i Brukseli. Projekcje odbędą się w ramach bezpłatnych pokazów, na które będzie można się zarejestrować na stronie kampanii energiaodnowa.pl. Serdecznie zapraszam.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz