niedziela, 9 kwietnia 2017

Babka piaskowa bezglutenowa


Święta za pasem... dla nas będą one zdecydowanie zdrowsze niż zazwyczaj, bo po pierwsze z bezglutenowymi wypiekami, lekkimi mięsami czyli głownie indykiem, ograniczonym majonezem. Dlatego na początek przedstawiam szybką, prostą babkę, bezglutenową.
Źródło.

babka, wielkanoc, bez glutenu, hashimoto, bernika, ciasto, kulinarny pamietnik, bezglutenowa


Babka piaskowa bezglutenowa
  • 5 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru 
  • 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 20 dag masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder



Jajka wbić do misy miksera i ubijać na puszystą, jasną masę, stopniowo dodając cukier i ubijać aż masa będzie  puszysta. Przesiać mąkę i proszek, dodać do masy razem ze skórką cytrynową. Delikatnie połączyć z jajkami.  Na koniec wlać sok z cytryny i roztopione masło. Mieszać chwilę do połączenia się składników.
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać mąką bezglutenową np kukurydzianą. Przełożyć do formy i piec ok 50 minut w 170 stopniach. Gotowa ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

babka, wielkanoc, bez glutenu, hashimoto, bernika, ciasto, kulinarny pamietnik, bezglutenowa

babka, wielkanoc, bez glutenu, hashimoto, bernika, ciasto, kulinarny pamietnik, bezglutenowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz