poniedziałek, 20 lutego 2017

Dietetyczna pasta z tuńczyka

Dzisiaj proponuję pyszną, dietetyczną pastę do chleba z tuńczyka. Wystarczy dodać ser kozi a może być to nowa, smaczna, ulubiona wersja pasty z ryby, idealna na kolację, czy przekąskę ze świeżym chlebem. W dodatku o zmniejszonej zawartości kalorii i tłuszczu, za to obfitej w białko. Pomysł mojej siostry.

pasta, ryba, tunczyk, pasta z tunczyka, bernika, dieta, kulinarny pamietnik


Dietetyczna pasta z tuńczyka
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 
  • 100 g sera koziego twarogu lub kremowego do smarowania (lub więcej albo mniej)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ogórki konserwowe (u mnie domowe)
  • kilka kropel tabasco
  • cebula 
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • sól do smaku


Tuńczyka dokładnie osączyć z wody lub sosu. Przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Ogórki i cebulę drobno posiekać. Jajko pokroić w drobną kostkę. Wszystko dodać do miski z rybą, dodać ser, całość dokładnie rozdrobnić najlepiej blenderem, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tabasco, ponownie wymieszać. Gotową pastę podać ze świeżym pieczywem.

pasta, ryba, tunczyk, pasta z tunczyka, bernika, dieta, kulinarny pamietnik

pasta, ryba, tunczyk, pasta z tunczyka, bernika, dieta, kulinarny pamietnik

2 komentarze: