piątek, 23 grudnia 2016

Śledzie w sosie koperkowym

To ostatnia moja propozycja przed świętami. I kolejny raz są to śledzie, których na naszym stole wigilijnym zabraknąć nie może. Co roku staram się by oprócz tradycyjnych czyli w śmietanie i oleju były jedne nowe. Tym razem zrobiłam w sosie z koperkiem. Można podać je pokrojone, a można w formie zwiniętych płatów. Zapraszam.


Śledzie w sosie koperkowym
  • 4-6szt śledzi a'l matias solonych
  • 1/2 szkół. majonezu
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • 1łyżeczka musztardy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • pęczek koperku posiekanego
  • cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • sok z cytryny do smaku


Śledzie jeśli są bardzo słone wymoczyć w wodzie przez 2h. Następnie dobrze odsączyć, pokroić na kawałki lub zwinąć w roladke i spiąć wykałaczką.
Składniki sosu wymieszać ze sobą, dodać drobno pokrojoną cebulke i ogórki, posiekany koperek, doprawić do smaku pieprzem, sola i cytryną. Sosem zalać śledzie. Odstawić do lodówki na min 2h a najlepiej na całą noc.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz