poniedziałek, 19 grudnia 2016

Ryba - kulebiak w cieście

Obowiązkowym elementem na każdej wigilii jest czerwony barszcz. Podajemy go z różnymi dodatkami, jedni z uszkami, inni z pierogami, ktoś inny robi paszteciki z grzybami a jeszcze inny kulebiaka. Ile domów tyle pomysłów, smaków i tradycji. Dlatego chciałam wam podsunąć pomysł na jeszcze jeden dodatek do barszczu, a właściwie na ciekawe podanie kulebiaka z kapustą i grzybami. Co powiecie na zrobienie ryby z kruchego ciasta w środku, której schowacie kapuściany farsz? Polecam, to danie bardzo efektowne i wcale nie takie trudne. Do przygotowania ciasta użyłam mąki tortowej Lubella. Taka ryba to porcja na 3 osoby.


kulebiak, swieta, ryba w ciescie, kapusta, wigilia, bernika, kulinarny pamietnik


Ryba - kulebiak w cieście 

ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej Lubella
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 150 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
farsz:
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 200 g kapusty kiszonej (u mnie domowa)
  • liść laurowy
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • 100 g grzybów
  • do posmarowania mleko



Składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie zagnieść aż powstanie gładkie ciasto. Można zrobić to ręcznie albo za pomocą miksera. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania farszu.

Grzyby jeśli są suszone namoczyć w wodzie przez godzinę. Następnie je odcisnąć i drobno posiekać. Cebule pokroić w drobna kostkę. Na patelni rozgrzać łyżek masła, dodać grzyby i cebulkę, smażyć kilak minut aż cebule się zrumieni.  Pozostałe masło dodać na patelnię, roztopić. Dołożyć kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie zmielone, pieprz. Jeśli mamy kapustę domową nie trzeba jej mocno odcedzać czy przelewać wodą, jeśli jest kupna to warto to zrobić bo dość mocny kwas w niej zawarty może spowodować że potrawa będzie zbyt kwaśna. Całość smażyć 15 minut mieszając co jakiś czas. Podlać chochlą wody lub bulionu, przykryć, dusić 10-15 minut.
Jeśli farsz jest za kwaśny można doprawić go cukrem, jeśli za mało "masny" to dodać jeszcze masła. 

Ciasto wyjąć z zamrażalnika, podzielić na 2 części. Każdy kawałek rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką na grubość 0,5 cm. Można wałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na którym będziemy piec, dzięki czemu unikniemy przekładania ciasta ze stolnicy na papier i tego że może nam się ono uszkodzić. Na cieście narysować obrys ryby, następnie wyciąć rybę z ciasta. Druga ryba która będzie wierzchem musi być większa do pierwszej. Rybę na papierze ułożyć na blasze. Wyłożyć na nią farsz. Z każdej strony zostawić ok. 2 cm wolnej przestrzeni, aby później móc skleić ciasto. Pozostawione brzegi ciasta delikatnie posmarować wodą i położyć drugie ciasto. Docisnąć dokładnie brzegi, najpierw palcami a potem widelcem robiąc dekoracyjny wzorek. Ogon także dociskamy, możemy delikatnie naciąć i rozdzielić tak jak ryba ma wcięcie w ogonie. Nożem robimy łuski wg uznania. Rybę w łuskach można delikatnie ponakłuwać dzięki czemu ciasto ładnie się upiecze i nie będzie żadnych „wybrzuszeń”. Z kawałka ciasta uformować małą kuleczkę i przykleić za pomocą wody jako oko. 


Ciasto posmarować mlekiem i  wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st na ok. 20-25 minut. Ostrożnie przełożyć rybę na półmisek. Podać z czerwonym barszczem.

kulebiak, swieta, ryba w ciescie, kapusta, wigilia, bernika, kulinarny pamietnik

kulebiak, swieta, ryba w ciescie, kapusta, wigilia, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz