sobota, 27 sierpnia 2016

Angielskie pikle kanapkowe

Początek września to idealna pora na przygotowanie sobie kilku słoiczków domowych przetworów np pikli, idealnego dodatku do kanapek, sałatek czy grilla. Dlatego zachęcam do przygotowania angielskich pikle, czyli ogórków w marynacie z musztardy, curry i kurkumy. Są szybkie i proste do zrobienia, w dodatku już po 2 dniach można się nimi delektować. Natomiast im dłużej będą się marynowały tym będą smaczniejsze. Zimą to nr 1. Polecam.

pikle, ogorki, przetwory, marynowanie, bernika, sloik, kulinarny pamietnik, ogorki konserwowe

Angielskie pikle kanapkowe
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 cebule
  • marchew
marynata:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu jabłkowego 6%
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 i ½ łyżeczki soli
  • 1 i ½ szklanki cukru
na słoik:
  • ½  łyżeczki gorczycy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pierzu



Zagotować wodę z cukrem, octem, przyprawami.  Zdjąć z ognia, dodać musztardy, wymieszać.
Ogórki pokroić w cienki pasterki wzdłuż lub w okrągłe plasterki. Cebule pokroić w piórka a marchew na pasterki.
Na dno wyparzonych słoików włożyć gorczyc, pieprz i ziele angielskie. Włożyć pokrojone ogórki, cebule i marchew. Zalać gorącą zalewą. Szczelnie zamknąć słoiki. Odstawić na bok , odwracając do góry dnem. Jeśli ogórki chcemy skonsumować w przeciągu kilku dni to wystarczy po zamknięciu słoika odstawić go na bok do wystudzenia a potem do lodówki. Po 2 dniach ogórki są gotowe, aczkolwiek mocy nabierają dopiero po dłuższym czasie.


pikle, ogorki, przetwory, marynowanie, bernika, sloik, kulinarny pamietnik, ogorki konserwowe

pikle, ogorki, przetwory, marynowanie, bernika, sloik, kulinarny pamietnik, ogorki konserwowe

4 komentarze:

  1. Rewelacyjnie wyglądają, przepis godny uwagi.

    OdpowiedzUsuń
  2. A jeśli chcemy skosumować zimą to pasteryzowac?Jeśli tak to jak długo?Jutro je robię ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli zimą to lepiej zapasteryzowac. Włożyć do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub papierem, zalać wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzować 10 min od momentu zagotowania się wody. Jeśli są większe słoiki, czyli powyżej 400 ml to 15, a powyżej 600 ml 20 min. Po wyjęciu z garnka odwrócić wieczkiem na dół i ułożyć na ściereczce. Gdy ostygną przełożyć w chłodne miejsce.

      Usuń