piątek, 1 kwietnia 2016

Zupa krem grzybowy

Jeśli zalegają wam jeszcze po zimie w zamrażalniku grzyby to myślę, że to jest dobra pora, by po pierwsze wyczyścić zamrażalnik, a po drugie i najważniejsze przypomnieć sobie smaki jesieni i spałaszować talerz pysznej zupy grzybowej, kremu. Takiej jak ta. Zapraszam. 

zupa, grzyby, zupa grzybowa, maslaki, podgrzybki, obiad, bernika, tarczyca, bez glutenu, kulinarny pamietnik

Zupa krem grzybowy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 350 g grzybów mrożonych (u mnie podgrzybki i maślaki)
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • kawałek pora (ok 1/2)
  • 1/2 l bulionu/wywaru (warzywnego albo drobiowego)
  • 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów
  • 2 gałązki tymianku
  • listek laurowy
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • gałka muszkatołowa


Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć aż się zeszkli. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić na talarki. Warzywa dodać na patelnie do cebuli. Smażyć ok 5 minut. Następnie dodać grzyby, tymianek i wlać bulion. Gotować około 15 do 20 minut. Wyjąć liść laurowy. Całość zupy dokładnie zblendować. Dodać śmietankę i ponownie zmiksować. Zupę wlać do garnka, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Podać gorącą z pieczywem. 

zupa, grzyby, zupa grzybowa, maslaki, podgrzybki, obiad, bernika, tarczyca, bez glutenu, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Uwielbiam grzyby a ta zupka wygląda bardzo smakowicie :)pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń