wtorek, 19 kwietnia 2016

Bitki w sosie grzybowym

Ostatnio wołowina dość często gości na naszym stole, bo to oprócz indyka główne mięso zalecane w diecie córki (i mojej także). Jednym z dań polecanych w jej jadłospisie przez panią dietetyk są bitki wołowe. Tym razem zamiast w wersji pomidorowej przygotowałam je w wersji grzybowej z jogurtem zamiast śmietany, dzięki czemu były naprawdę light. Polecam zarówno na co dzień jak i od święta.

bitki, wolowina, bitki wolowe, kulinarny pamietnik, bernika, obiad, dieta, hashimoto, tarczyca

Bitki wołowe w sosie grzybowym
  • 500 g chudej wołowiny (np pręga)
  • 250 g pieczarek
  • 1  pomidor
  • duża cebula
  • szklanka bulionu /rosołu wołowego lub drob-woł
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 
  • papryka słodka i ostra wg smaku
  • kilka igieł rozmarynu
  • łyżka majeranku
  • łyżki jogurtu naturalnego do 2% tł.

Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokroić w plastry, zbić tłuczkiem lub ugnieść pięściami, formując małe okrągłe bitki o średnicy 5-6 cm. Bitki ułożyć na rozgrzanej patelni teflonowej (lub garnku), oprószyć ostrą papryką, podlać 3 łyżkami bulionu. Przykryć, dusić na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać obraną, opłukaną i drobno pokrojoną cebulę, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn, ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 5 minut. Pomidora umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa. Wlać pozostały rosół i dusić całość 40 minut. 
Pieczarki umyć i pokroić na cienkie plasterki. Dodać do duszącego się mięsa. Dusić razem jeszcze 10 minut. Potrawa powinna być gotowa. Na koniec do sosu dodać jogurt i całość wymieszać. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić nieco solą i papryką. W międzyczasie ugotować kaszę lub ryż. Podać do mięsa.

bitki, wolowina, bitki wolowe, kulinarny pamietnik, bernika, obiad,  hashimoto, tarczycadieta,

bitki, wolowina, bitki wolowe, kulinarny pamietnik, bernika, obiad, dieta, hashimoto, tarczyca

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz