środa, 17 lutego 2016

Potrawka warzywna z klopsikami

Szybki, pyszny obiad. faworyzowane ostatnio przeze mnie klopsiki indycze dzisiaj w potrawce z warzywami strączkowymi. Groch, fasolka i soczewica to idealne trio do sosu pomidorowego. Obiad idealny na diecie, bez glutenu.


Potrawka warzywna z klopsikami

  • 350 g mięsa mielonego z indyka 
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • puszka pomidorów krojonych (bez cukru, bez dziwnych dodatków)
  • szklanka sosu pomidorowego takiego bez cukru, glutenu
  • szklanka mrożonej fasolki zielonej 
  • 1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • łyżka oleju rzepakowego 
  • natka pietruszki 



Z mięsa mielonego uformować małe kuleczki. 
Cebulą pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć klopsiki. Następnie dodać cebulę, czosnek, wszystko razem zrumienić. Dołożyć pomidory z puszki i smażyć wszystko przez około 2 minuty. Do warzyw wlać sos pomidorowy, dodać fasolkę i groszek. Do smaku dodać zioła i przyprawy. Dusić całość 10 minut. Sosu ma być na tyle dużo by móc ugotować w nim klopsiki.
W międzyczasie soczewicę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości przez ok 15 min. Gotową soczewicę dodać do garnka z mięsem, wymieszać. Całość podgrzać przez 5 minut. Jeśli sosu jest za mało dolać trochę wody. Przed podaniem doprawić do smaku i posypać natką pietruszki.

4 komentarze: