sobota, 9 stycznia 2016

Sałatka z komosy ryżowej z warzywami i tofu

To danie to dla mnie nowość. Pierwszy raz użyłam komosy i tofu. I w obu tych rzeczach się zakochałam. Tofu wędzone smakuje prawie jak oscypek, a komosa jest bardzo delikatna i pysznie komponuje się w sałatce z warzywami. To zdrowe, pełnowartościowe danie, idealne na obiad lub kolacje. W diecie bezglutenowej warte do przyrządzenia, w naszej diecie będzie często. Smacznego.




Sałatka z komosy ryżowej z warzywami i tofu
  • 1 szklanka komosy
  • 2 wody
  • szczypta soli morskiej
  • 2 pomidory
  • ½ kalarepy
  • papryka czerwona
  • 2 garście kolorowej mieszanki sałat
  • sok z ½ cytryny
  • łyżka oleju rzepakowego lub lnianego
  • pieprz świeżo mielony
  • ok 100 g wędzonego tofu
    
    
Na wrzącą, osoloną wodę wsypać komosę. Po zagotowaniu gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. Odstawić do ostygnięcia. 

Paprykę, pomidory i kalarepę pokroić w kostkę. Gdy komosa będzie gotowa wymieszać ją z sałatą i pokrojonymi warzywami. Doprawić do smaku pieprzem, olejem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać pokrojone w kostkę tofu. Wymieszać. Podawać na zimno do mięsa lub jako samodzielną potrawę.



4 komentarze: