niedziela, 31 stycznia 2016

Jaglanka z owocami i migdałami

Gdy słyszę zdrowe śniadanie od razu włącza mi się obrazek zalanych mlekiem płatków owsianych, nieapetycznej, niesmacznej, namokniętej brei. Ale takie zdrowe śniadanie nie musi tak wyglądać. Może być i zdrowe i pyszne dzięki kaszy jaglanej ugotowanej w mleku i podanej z owocami. To naprawdę dobry, pożywny i zdrowy posiłek, a w końcu to śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dania.





Jaglanka z owocami i migdałami
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki miodu (lub 1 łyżeczka cukru brązowego, stewii lub ksylitolu)
  • owoce
  • płatki migdałowe

Kaszę zalać wodą, dokładnie przepłukać i odcedzić. Zalać mlekiem, wstawić na gaz i gotować na niewielkim ogniu do miękkości ok 13 minut. Od czasu do czasu mieszając, żeby kasza nie przywarła do dna. Gotową, miękką kaszę osłodzić. Wyłożyć do miseczki, na wierzch dać pokrojone ulubione owoce, najlepiej sezonowe. Posypać migdałami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz