sobota, 23 stycznia 2016

Faszerowana cukinia

Szybka, ciepła kolacja przy diecie u motylka hashimoto to podstawa. Dlatego proponuje dzisiaj nie tylko dla motylków, ale każdego bo ja tez zjadłam z przyjemnością proste faszerowane cukinie. Wystarczy chude mięso z indyka, cebula, zioła i mamy pyszną kolacje. W dodatku bez glutenu. Polecam. 



Faszerowane cukinie 

  • 2-3 średnie cukinie
  • 250 g mielonego mięsa indyka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • świeże zioła (np. tymianek, oregano)
  • szczypta kuminu
  • do smaku ostra i słodka papryka
  • sól niejodowana
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • olej rzepakowy



Cukinie umyć, odciąć wierzchołki, przekroić na pół.  Środek wydrążyć dokładnie, tworząc łódeczki. Miąższ z cukinii posiekać. Cebule, czosnek drobno pokroić w kostkę. Dodać do mięsa razem z posiekaną cukinią. Doprawić solą, pieprzem, ziołami, kuminem. Na koniec dodać posiekaną natkę i wymieszać. Farszem nadziać cukinie. 
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Aż nie mogę się doczekać, aż wypróbuję! Uwielbiam cukinię, ale w takiej formie jeszcze nie miałam okazji skosztować. Uczta dla podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie to moje smaki, jestem na diecie więc chętnie zrobię.

    OdpowiedzUsuń