czwartek, 21 stycznia 2016

Cukinia panierowana bez glutenu

Cóżz.. minęły dwa tygodnie i nie powiem ale dieta córki nie należy do najłatwiejszych... dlatego z chęcią sięgam po wsparcie w książkach z kuchnią bezglutenową. Ten przepis jest autorstwa Facet i kuchnia i zaliczam go do udanych. Co prawda mojej córce nie przypadły do gustu, ale mi te paluszki smakowały, szczególnie gdy ostygły i to z jogurtem. Tak więc dla osób na diecie bez glutenu i przy Hashimoto może to być udane danie. 




Cukinia panierowana bez glutenu
  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • 6-7 łyżek mąki z ciecierzycy (albo pszennej)
  • woda mineralna gazowana
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • szczypta curry
  • olej rzepakowy



Roztrzepać w misce jajka, dodać mąkę i stopniowo wodę, aż powstanie gładkie, gęste ciasto. Doprawić papryką, solą, curry i pieprzem. 
Cukinie pokroić na plastry. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego, można rozprowadzić go pędzelkiem. Plasterki cukinii maczać w cieście i smażyć z obu stron na na rumiano. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz