wtorek, 8 grudnia 2015

Barszcz czerwony z suszoną śliwką i sokiem jabłkowym

To chyba mój ulubiony świąteczny barszcz. Barszcz na zakwasie z dodatkiem grzybów, suszonej śliwki i soku z jabłek. Odpowiednio słodki, odpowiednio kwaśny i mocno aromatyczny.  Nie wymaga wiele pracy a efekt jest zawsze pyszny. Na święta obowiązkowy z domowymi uszkami. Polecam


Barszcz czerwony z suszoną śliwką i sokiem jabłkowym
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 4 duże buraki (ok 1 kg)
  • 2-3 szkl. zakwasu z buraków 
  • 1 szkl. soku z jabłek z antonówek
  • 50 g śliwek suszonych 
  • czosnek wg smaku 2-3 ząbki
  • grzyby suszone kilka szt. 
  • 5 szt. ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe   
  • 2 szt. ziaren jałowca 
  • łyżka majeranku
  • sól morska do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • opcjonalnie sok z cytryny lub sok z kiszonych ogórków



Do zimnego wywaru warzywnego włożyć suszone śliwki, grzyby, przyprawy, przykryć i pozostawić na kilka godzin do napęcznienia. Następnie dodać umyte, świeże buraki w skórkach i gotować wszystko na małym ogniu, aż wywar nabierze aromatu, około 1,5 h. Następnie pozostawić do ostygnięcia, a potem odcedzić. 
Czysty wywar zagotować ponownie z przeciśniętym czosnkiem, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Następnie wlać sok jabłkowy, gotować 15 minut. Na koniec dolać zakwas z buraków, przykryć, gotować 5 minut na malutkim płomieniu, tak by nie doprowadzić do zagotowania się, bo barszcz straci swój kolor. Doprawić do smaku np cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny lub sokiem z kiszonych ogórków. 
Podać z uszkami albo jako dodatek do krokietów czy pierogów. 




4 komentarze:

  1. aż mi zapachniało świętami! :)

    zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie robiłam jeszcze zakwasu, ale w tym roku zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto bo smak takiego barszczu jest zupełnie inny,

      Usuń