wtorek, 22 września 2015

Zupa serowa z brokulami

Gdy popularne zupy nam sie znudziły, mamy dość rosołu, pomidorowej, ogórkowej i zastanawiamy się co jeszcze można wymyślić to polecam zupę serowa. Zupa jest prosta, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Zupa serowa z brokułami się poleca na obiad.

Zupa serowa z brokułami
  • 500 g brokuła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • do smaku sól
  • do smaku biały pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kostka sera topionego ementaler
  • łyżki śmietany 18%
  • 100 g sera startego (cheddar lub ementaler)
  • 1 l bulionu lub rosołu
  • 2 łyżki masła




Ugotować wywar, bulion lub rosół (ja miałam z dnia poprzedniego). Do gorącego wywaru włożyć różyczki brokuła i gotować przez 7 minut. Po ugotowaniu wyjąć na miseczkę i odstawić. Na gorącym maśle przesmażyć cebule pokrojoną w kostkę, dodać posiekany czosnek.  Dodać warzywa do zupy, podgotować 5 minut. Do zupy dać śmietanę, włożyć serek topiony i ser tarty, mieszać żeby się roztopił. Doprawić do smaku białym pieprzem, gałką, włożyć brokuły do zupy. Gotować jeszcze minutę.  To wszystko, zupa gotowa. Można podać z grzankami. 



7 komentarzy:

  1. zupy serowe mają coś w sobie. Tak dawno żadnej nie robiłam, aż wstyd się przyznać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jakoś rzadko ej robimy a sa pyszne.

      Usuń
  2. chętnie teraz zjadłabym talerzyk takiej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zrobię jeszcze dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa jest przepyszna!!! Polecam ten przepis!!!

    OdpowiedzUsuń