środa, 19 sierpnia 2015

Zapiekanki z pieczarkami na chlebie tostowym

Szybka kolacja, czyli zapiekanki z pieczarkami. To danie to wspomnienie dzieciństwa, często robione przez moją mamę na kolację wczasach, gdy sklepy świeciły pustkami. Nie było wtedy grilli, tosterów, ale mieliśmy rożno (tak nie rożen, bo dla mnie rożen to hak do opiekania a ja zawsze na to ustrojstwo mówiłam rożno) i do niego właśnie mama wkładała kromki chleba z masą pieczarkową, które zapiekała. To chrupiące pieczywo było najlepsze na świecie. 



Zapiekanki z pieczarkami na chlebie tostowym
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • starty żółty ser np gouda (wg uznania)
  • sól
  • pieprz
  • olej lub masło
  • chleb tostowy


Pieczarki dokładnie umyć. Razem z cebulami bardzo drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej lub masło i włożyć pieczarki oraz cebule, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania wody z masy. Do ciepłej masy dodać połowę startego żółtego sera. Ząbek czosnku obrać, przekroić na pół. Kromki chleba posmarować przeciętym czosnkiem co nada fajnego smaku naszym zapiekankom. Masę pieczarkową wyłożyć na pieczywo. Wierzch posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok 8-10 minut. 


2 komentarze:

  1. Pieczarki czarne, nie wyglądają apetycznie. Podane na starej gazecie, to też nie zachęca do poczęstowania się. Wybacz, ale całość nie zachwyca.

    OdpowiedzUsuń